Wykonanie
Próbowałam wielu przepisów na
buraczki, jednak rok temu dostałam ten przepis od przyjaciółki i od tego czasu robię tylko takie. Za jednym razem mamy
buraczki i doskonały barszcz, który wystarczy
potem wlać do rosołu. Przygotowanie jest trochę czasochłonne, ale naprawdę warto- barszczyk i
buraczki wychodzą idealnie doprawione.Składniki:5 kg
buraczków2 litry
wody1/2 litra
octu1/2 kg
cukru3 łyżeczki
soli5 listków laurowych15 ziarenek
ziela angielskiego3
cebule2 ząbki
czosnkuBuraczki ugotować i obrać. Pozostałe składniki zagotować i gorącą zalewą zalać
buraczki. Odstawić na dobę. Następnie
buraczki wyłowić z zalewy i zetrzeć. Nakładać do słoików i zalewać dwiema łyżkami zalewy. Resztę zalewy przelać do słoiczków. Pasteryzować około 30 minut i pozostawić słoiki w wodzie, aż ostygną.