ßßß Cookit - przepis na babka kolorowa

babka kolorowa

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubicie babki, to polecam też taką. Ładnie wygląda, każda warstwa smakuje inaczej. Długo zachowuje świeżość.
P.S. z części ciasta różowego upiekłam małe babeczki do koszyczka, dlatego warstwa różowa jest cienka. Jeśli będziecie piec tylko babkę, będzie ona wyższa i bardziej różowa.
*porcja na dużą babkę
Składniki:
200 g masła
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
5 jajek
1 i 1/2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kisiel wiśniowy
1 kisiel cytrynowy
4 łyżki kakao
1 łyżka octu
Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodać ocet, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Podzielić ciasto na trzy części. Do jednej dodać kakao, do jednej kisiel czerwony a do ostatniej kisiel żółty.Foremkę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Warstwami wykładać ciasto. Piec około 60 minut w 180*C. Wystudzić i polukrować.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/04/babka-kolorowa.html