Wykonanie
Za oknem biało, zimno, pierwszy śnieg skrzypi pod nogami. Wszędzie czuć atmosferę Świąt, bazarki mienią się kolorowymi ozdobami, słychać zimowe piosenki. Wracamy zmarznięte ze spaceru. I kiedy wszyscy pieką pierniczki my mamy ochotę przywołać lato. Dlatego dziś u nas nie czuć
przyprawy do piernika a leśne
jagody. W cudownych, żółtych muffinkach z
mąki kukurydzianej. Przepis z moimi zmianami (pochodzi z bloga Kulinarne Spotkania)Składniki:150 g
mąki pszennej100 g
mąki kukurudzianej1
jajko1/2 szklanki
oleju125 g
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
cukru2 łyżki
kokosujagody (jeśli używamy mrożonych nie należy ich rozmrażać)
czekoladowe kropelki (opcjonalnie)
cukier puder do posypaniaW jednej misce wymieszać
mąki,
proszek do pieczenia,
cukier. W osobnej misce wymieszać
mleko,
olej,
jajko. Za pomocą trzepaczki połączyć zawartość oby misek, dodać
jagody i kropelki
czekoladowe. Przełożyć ciasto do formy na muffinki do 3/4 wysokości i posypać
kokosem. Piec do suchego patyczka. Po ostudzeniu posypać
cukrem pudrem.