Wykonanie
To dobry pomysł na zagospodarowanie resztek
makaronu z dnia poprzedniego, a że jestem wielkim przeciwnikiem wyrzucania jedzenia lub jego marnotrawstwa , więc zawsze staram się coś wymyślić . Posiłek jest smaczny i sycący , a do tego ekstra szybki w przygotowaniu . Może być to śniadanie , ale także na kolację , nie będzie złym pomysłem . Nie zawsze trzeba sobie życie komplikować , czasem można , a nawet trzeba iść na skróty 😉
Składniki na 2 osoby :1 kubek gotowanego
makaronu ( garść , dowolnego ,takiego jaki akurat mamy )1
cebula4
jajkasól ,
pieprz do smaku1 łyżka
masłaCebulkę kroimy na pół ,po czym każda połówkę na paski . Na patelni rozgrzewamy
masło z kilkoma kroplami
oleju ( żeby
masło się nie przypalało ) . Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz
makaron z
cebulką ,solimy i smażymy na lekko złocisty kolor ( aż
cebulka zmięknie ) .
Jajka roztrzepujemy w miseczce i dolewamy do
makaronu z
cebulką , zmniejszamy ogień i cały czas mieszając smażymy do uzyskania właściwej ( lubianej ) konsystencji . Po wyłożeniu na talerz posypujemy świeżo mielonym
pieprzem i podajemy 😉