ßßß Cookit - przepis na Kurczak po kalifornijsku

Kurczak po kalifornijsku

nazwa

Wykonanie

Przepis wyszperałam z książki „Potrawy z kurczaka ” , okazało się ,że jest całkiem niezły , nie mam pojęcia co wspólnego ma kurczak po kalifornijsku z Kalifornią- poza nazwą . Jakoś z plażą mi się nie kojarzy , ale może chodzi o pola kukurydzy ? Generalnie smaczny kurak w niecodziennej odsłonie , prosty do zrobienia i to najważniejsze . Jak dla mnie to mięsko w chrupiącym cieście o ciekawym smaku ,a dzięki panierce jest soczyste i mięciutkie 😉 Dzieciory także były zachwycone 😉
Składniki ;
1 , 5 kg skrzydełek
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka estragonu
1 łyżeczka rozmarynu
2 jajka
120 ml mleka
200 g mąki pszennej
sól , pieprz do smaku
W dużej misce wymieszać mąkę z ziołami i przyprawami ( zostawić łyżkę mąki do oprószenia kawałków kurczaka ) , w bić jajka , wlać mleko i wymieszać wszystko na gładką masę . Skrzydełka kroimy na małe kawałki , prószymy solą i pieprzem , a następnie obtaczamy w mące , a potem w cieście – wtedy podczas smażenia ciasto nie będzie się oddzielało . Na dużej patelni rozgrzać olej , a następnie smażyć skrzydełka na złoty kolor z obu stron . Następnie układamy obsmażone kawałki skrzydełek na teflonowej blaszce do pieczenia . Piekarnik rozgrzewamy do 200 C , wkładamy skrzydełka i pieczemy około 25 minut . Po tym czasie, kurczak po kalifornijsku jest gotowy , ciasto chrupiące , a mięsko soczyste i miękkie . Smacznego 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/kurczak-po-kalifornijsku