ßßß Cookit - przepis na Chrupiące placki z ciecierzycą i kukurydzą

Chrupiące placki z ciecierzycą i kukurydzą

nazwa

Wykonanie

Fajna lekka przystawka lub samodzielne danie , doskonała zamiast ziemniaków do obiadu . Fajne nawet do chrupania zamiast chipsów do piwa . Placki to prosta rzecz i każdy szybko je zrobi . Ciecierzyca po usmażeniu zyskuje pysznego orzechowego aromatu , a kukurydza nadaje lekkiej słodyczy , jeśli do tych smaków podamy ostre tzatzyki , to już pełen koncert ..i to o doskonałych nutach 😉 Polecam , przecież nie zawsze trzeba się zatykać mięchem , które jest pyszne ale ciężkie .
Składniki :
1 puszka kukurydzy
1 puszka ciecierzycy
2 jajka
3 szklanki mąki
150 ml mleka
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka estragonu
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka płatków suszonych pomidorów
1 łyżeczka soli
olej do smażenia
Kukurydzę i ciecierzycę odcedzamy z zalewy i zostawiamy na sitku do odcieknięcia . Mąkę wsypujemy do miski , robimy w niej dołek i wlewamy w niego roztrzepane jajka , lekko mieszając . Następnie dolewamy mleko , przyprawy , sól i mieszamy do uzyskania gładkiej masy . Dorzucamy kukurydzę i ciecierzycę oraz płatki pomidorów , znowu mieszamy . Smażymy na dużym ogniu , na dość głębokim tłuszczu , do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron . Wykładamy na papierowy ręcznik , żeby odsączyć nadmiar tłuszczu i możemy podawać . Świetnie smakują z różnego rodzaju sosami w typie tzatzyki lub paprykowym 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/chrupiace-placki-z-ciecierzyca-i-kukurydza