Wykonanie

Jeśli chodzi o
dżem z
cukinii to mój pierwszy raz, ale nie ostatni :D
Cukinia w przetworach na słodko sprawdziła się rewelacyjnie a z dodatkiem
owoców jest ledwo wyczuwalna. Polecam!Składniki:1 kg małych
cukinii1 kg
brzoskwiń1/2 kg
jabłekokoło 1 szklanki
cukru trzcinowego*1 łyżka
cukru waniliowegosok z 1/2
cytrynyCukinię obierz, przetnij na pół i łyżeczką wydrąż środek z pestkami. Drobno pokrój.
Brzoskwinie i
jabłka obierz wymnij pestki i drobno pokrój.
Cukinie i
owoce włóż do garnka zasyp
cukrem, wlej odrobinę
wody i postaw niech się podgrzewa do chwili aż wszystko zmięknie i zacznie się rozpadać. Następnie zblenduj na papkę i podgrzewaj jeszcze chwilę około 20 minut (nie przykrywaj niech sok odparuje). Dopraw
sokiem z cytryny i
cukrem waniliowym. Gorący
dżem włóż do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do góry dnem do całkowitego ostudzenia.* Ilość
cukru zależy od naszych upodobań
smakowych i od tego czy
owoce są bardzo dojrzałe.