ßßß Cookit - przepis na Pierniczki od babci Wandy

Pierniczki od babci Wandy

nazwa

Wykonanie

W końcu udało mi się namówić babcię żeby podzieliła się z nami swoim przepisem na pierniczki. Piecze je od zawsze i co roku te same. Jak mówi zawsze są mięciutkie i gotowe do jedzenia :D Dobrze przechowywane długo zachowają świeżość. Ale zanim ja zdążyłam upiec babcia mnie wyprzedziła i upiekła. Zatem prezentuje Wam dzisiaj pierniczki wykonane przez babcie. Ja tylko fociłam :D
Składniki:
360 g kwaśnej śmietany
2 szklanki cukru
250 g margaryny
20 g przyprawy do piernika
3 łyżki miodu
1 łyżka kakao
6 żółtek
2 białka
1,5 łyżeczki amoniaku
1 łyżeczka sody
1 łyżka mleka
1100 g mąki luksusowej + do oprószenia
Kwaśną śmietanę i cukier przełożyć do garnka i podgrzewać aż zmieni kolor na karmelowy. Studzimy. Mąkę wysypujemy na stolnicę i kroimy razem z margaryną. Następnie dodajemy przyprawę, kakao, miód, żółtka i amoniak wymieszany z sodą i mlekiem. Należy to wszystko razem dłońmi przemieszać. Dodajemy śmietanę, mieszamy i na koniec 2 ubite na sztywno białka. Zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Stolnice oprószamy mąką, wyjmujemy cześć ciasta i wałkujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy dowolne kształty. Pieczemy około 15 minut w 180*C.
Po przestudzeniu możemy polać polewa albo lukrem.
* Pierniczki wychodzą bardzo mięciutkie i nie muszą dojrzewać.
* Bardzo długo zachowują świeżość. Wystarczy zapakować je do puszki albo papierowej torby.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/12/pierniczki-od-babci-wandy.html