ßßß Cookit - przepis na Panna Cotta z nutellą

Panna Cotta z nutellą

nazwa

Wykonanie

Bardzo delikatna w smaku, bardzo czekoladowa w połączeniu z kwaskowatymi owocami tworzy wyjątkowy deser.
Składniki:
500 ml śmietany kremówki
500 ml tłustego mleka
1 laska wanilii
4 czubate łyżki nutelli
szczypta soli
3 łyżki kakao
2,5 łyżeczki agaru albo opakowanie żelatyny na 1L
owoce, świeża mięta, bezy do dekoracji
Dowolna foremka, która pomieści 1L
Do garnka wlewamy śmietanę, mleko i wkładamy laskę wanilii, gotujemy na małym ogniu 10 minut. Wyjmujemy wanilie, przecinamy na pół i przy pomocy tępej strony noża wyjmujemy ziarenka, które następnie dodajemy do śmietany. Do garnka wkładamy nutellę, kakao, szczyptę soli i mieszamy do rozpuszczenia. Do gotującej się śmietany wsypujemy pomalutku agar pamiętając przy tym żeby cały czas mieszać. Doprowadzamy do wżenia. Przelewamy do foremki, studzimy a następnie wkładamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami. Przechowujemy w lodówce.
*Jeśli zamiast agaru użyjemy żelatyny należy zalać ją jak najmniejszą ilością wody lub mleka, mieszamy i czekamy aż napęcznieje. Podgrzewamy cały czas mieszając i rozpuszczamy następnie wlewamy do gorącej śmietany.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/06/panna-cotta-z-nutella.html