ßßß
Fantastyczny tort na zakończenie roku. Maślany z bardzo dużą ilością orzechów włoskich.Składniki:10 jajek200 g cukru250 g mąki150 g zmielonych orzechów włoskich1 szklanka zmielonych biszkoptów2 łyżki oliwy1 łyżeczka proszku do pieczeniaNadzienie:400 g zmielonych orzechów włoskich400 ml mleka300 g cukru400 g masła temp. pokojowa1-2 łyżki spirytusuorzechy do dekoracjiTortownica 28-30 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczonaUbijamy białka na sztywno, następnie pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Delikatnie mieszając łączymy piane z żółtkami. Mąkę, orzechy, biszkopty, proszek do pieczenia mieszamy i pomalutku łączymy z pianą. Na koniec dodajemy oliwę. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180*C 40 minut. Studzimy.Do gotującego się mleka wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Dodajemy zmielone orzechy i cały czas mieszając podgrzewamy kolejne 5 minut. Studzimy w temp. pokojowej. Do utartego masła dodajemy po łyżce masy orzechowej, na koniec spirytus. Nadzienie odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto dzielimy na 2 albo 3 krążki i równomiernie rozsmarowujemy krem na wierzchu i po bokach. Tort dowolnie dekorujemy najlepiej kawałkami orzechów. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz