ßßß Cookit - przepis na Makowo-budyniowy przekładaniec

Makowo-budyniowy przekładaniec

nazwa

Wykonanie

Zajadam się tym ciastem od dwóch dni i cały czas mam ochotę na więcej jest takie dobre! Wilgotne dzięki masie makowej, kremowe dzięki masie budyniowej. A do tego mamy jeszcze bakalie, skórkę z pomarańczy, czekoladę porostu full wypas ciasto ;D Może się wydawać pracochłonne, ale tak nie jest. Najwięcej czasu zajmie nam upieczenie biszkoptów masa budyniowa i makowa to jest chwila wystarczy mieć tylko zmielony mak ( do kupienia w sklepie) i ugotowany budyń. Pyszotka warta grzechu!
Składniki:
Na 5 biszkoptów:
10 jajek
10 łyżek cukru
15 łyżek mąki
olej
proszek do pieczenia
Nadzienie makowe:
400 g mielonego, suchego maku (gotowy do kupienia w sklepie)
400 ml gorącego mleka
100 g rodzynek
50 g rozpuszczonego masła
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżki kakao
100 g orzechów włoskich drobno pokrojonych
skórka z jednej pomarańczy
3 łyżki cukru
kilka kropel olejku migdałowego
Nadzienie budyniowe:
1 budyń śmietankowy (niesłodzony)
500 ml mleka
1 szklanka cukru pudru
200 g masła temp. pokojowa
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
1 łyżka mleka
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
Foremka 23x33 cm
Biszkopt : Ubijamy 2 białka, dodajemy dwie łyżki cukru gdy białka będą już sztywne dodajemy po żółtku i łyżeczkę oleju. Chwile miksujemy. Odstawiamy mikser i dodajemy 3 łyżki mąki, i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do foremki wyłożonej pergaminem i delikatnie natłuszczonej.Pieczemy do momentu aż biszkopt będzie miał złoty kolor około 15 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu odklejamy pergamin od ciasta i przewracamy je na druga stronę. Tak samo postępujemy z pozostałymi biszkoptami w sumie musi być ich 5.
Nadzienie makowe : Mak zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy do napęcznienia około 10-15 minut. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Nadzienie budyniowe : Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, przykrywamy i odstawiamy do przestudzenia. Budyń i masło powinny mieć zbliżona temperaturę w przeciwnym razie w trakcie ucierania masa się zważy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy aż wszystko się ładnie połączy i będzie mieć kremową konsystencje.
Biszkopty delikatnie nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
Układamy w następującej kolejności: biszkopt, 1/2 masy makowej, biszkopt, 1/2 masy budyniowej, biszkopt, masa makowa, biszkopt, masa budyniowa, biszkopt. Ostatni biszkopt polewamy polewą.
Polewa : Składniki wkładamy do miski, którą ustawiamy na garnkiem z gotującą się wodą. czekamy aż się rozpuści, mieszamy a gdy lekko przestygnie polewamy ciasto.
* Jeśli sami będziemy gotować mak a następnie go mielić to nie musimy go później zalewać gorącym mlekiem. Wystarczy wymieszać z pozostałymi dodatkami.
* Jeśli wykorzystamy gotową masę z puszki od razu wykładamy ją na ciasto. Nie zalewamy jej mlekiem ani nie mieszamy z pozostałymi składnikami!
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/12/makowo-budyniowy-przekadaniec.html