Wykonanie
To ciasto jest trochę inne od ciast dotychczas pieczonych. Nie ucieramy
masła z
cukrem tylko ubijamy
śmietanę kremówkę. Więc jeśli ktoś nie lubi żmudnego ucierania to na pewno ucieszy się z tego przepisu. Szybkie, dziecinnie proste w wykonaniu do tego smaczne i chrupiące dzięki
orzechom.Składniki:400 ml
śmietany kremówki1 szklanka
cukru5
jajek temp.pokojowa380 g
mąki (przesianej)3 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
migdałów pokrojone w plasterki albo słupki400-500 g najlepiej czerwonego
agrestu (umytego i obranego)
Śmietanę ubijamy, gdy będzie podbita wsypujemy pomalutku 3/4 szklanki
cukru chwile ubijamy.
Śmietana nie musi być bardzo sztywna. Delikatnie mieszając dodajemy na zmianę
mąkę wymieszaną z proszkiem i
jajka. I tak do wyczerpania składników. Mieszamy tylko chwilę do połączenia się całości. Przekładamy do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej foremki o wymiarach 23x33 cm. Na cieście układamy
agrest, posypujemy pozostałym
cukrem i
migdałami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 45 minut.