ßßß Cookit - przepis na Placek agrestowy z migdałami

Placek agrestowy z migdałami

nazwa

Wykonanie

To ciasto jest trochę inne od ciast dotychczas pieczonych. Nie ucieramy masła z cukrem tylko ubijamy śmietanę kremówkę. Więc jeśli ktoś nie lubi żmudnego ucierania to na pewno ucieszy się z tego przepisu. Szybkie, dziecinnie proste w wykonaniu do tego smaczne i chrupiące dzięki orzechom.
Składniki:
400 ml śmietany kremówki
1 szklanka cukru
5 jajek temp.pokojowa
380 g mąki (przesianej)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g migdałów pokrojone w plasterki albo słupki
400-500 g najlepiej czerwonego agrestu (umytego i obranego)
Śmietanę ubijamy, gdy będzie podbita wsypujemy pomalutku 3/4 szklanki cukru chwile ubijamy. Śmietana nie musi być bardzo sztywna. Delikatnie mieszając dodajemy na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem i jajka. I tak do wyczerpania składników. Mieszamy tylko chwilę do połączenia się całości. Przekładamy do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej foremki o wymiarach 23x33 cm. Na cieście układamy agrest, posypujemy pozostałym cukrem i migdałami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 45 minut.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/07/placek-agrestowy-z-migdaami.html