ßßß Cookit - przepis na Najprostsze i najlepsze ciasto czekoladowe z wiśniami

Najprostsze i najlepsze ciasto czekoladowe z wiśniami

nazwa

Wykonanie

"Czekolada nie pyta. Czekolada rozumie." Gdy Ci smutno, źle, jesteś zawiedziony(a), czujesz żal lub przeciwnie, gdy chcesz uczcić radosną okazję. Czekolada jest zawsze przy Tobie. Gdy lato kończy się zbyt wcześnie i gdy cieszysz się na kolejne, spadające z drzew, złote liście. Czekolada jest zawsze obok. A dziś mam dla Was czekoladowy bonus. Ciasto, które naprawdę trudno jest zepsuć. Nawet, jeśli nie będziecie się stosowali idealnie, do podanych proporcji. Dodałam do niego wiśnie, z których robiłam nalewkę, czyli takie, które 3 tygodnie moczyły się w bimbrze. Równie dobrze ciasto możecie upiec z innymi owocami lub nawet bez nich. Czekolada robi robotę i już.
"Najłatwiejsze ciasto w świecie, tak, tak, tak,
Nic, a nic się go nie gniecie, tak, tak, tak,
Ty potrafisz także upiec, tak, tak, tak,
Nawet, gdy nie jesteś zuchem, tak, tak, tak."
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- szklanka wody
- 115 g. masła
- 1,5 szkl. cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka soli
- szklanka mleka
- łyżeczka octu jabłkowego
- 2 jajka
- łyżeczka esencji waniliowej
- wydrylowane wiśnie (mogą być jak u mnie - z alkoholu)
polewa
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- szklanka śmietany 18% (w temperaturze pokojowej!!)
+ masło do wysmarowania formy
Czekoladę łamiemy na kawałki. Wrzucamy do miski, dodajemy wodę, masło i cukier. Wszystko rozpuszczamy gotując w kąpieli wodnej. Gdy całość jest roztopiona i tworzy gładką masę, odstawiamy na bok.
W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
W kubeczku mieszamy mleko z octem jabłkowym.
Włączamy piekarnik i rozgrzewamy do190 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia (używałam standardowej keksówki) smarujemy masłem.
Gdy roztopiona, czekoladowa masa jest lekko przestudzona, dodajemy do niej mleko i jajka.
Partiami dosypujemy zawartość miski z suchymi składnikami (mąką, etc.) oraz wiśnie, delikatnie mieszając. Gdy ciasto jest gładkie dodajemy esencję waniliową i jeszcze raz mieszamy.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy do pieczenia i wstawiamy ją do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 70 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Gdy ciasto jest upieczone wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Gdy jest gładka odstawiamy na bok do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niej partiami śmietanę. Cały czas mieszamy, do momentu, aż polewa będzie jednolita.
Gotową polewą czekoladową dokładnie smarujemy ciasto, a następnie wkładamy je do lodówki na godzinę.
Smacznego!!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2015/09/najprostsze-i-najlepsze-ciasto.html