Wykonanie
Sałatka szwedzka z
ogórków jest słodko - octowa, taka w sam raz.Idealnie pasuje do dań obiadowych, gdy nie mam pomysłu na surówkę lub
sałatkę.Wtedy wystarczy odkręcić słoiczek i chrupiemy zielone plasterki ogóreczków.Jest naprawdę mało pracochłonna.Może poszatkowanie
ogórków zabierze nam trochę czasu.Ale warto! Tak więc,
póki są jeszcze
ogórki, kupcie chociaż z 5 kg i zróbcie parę słoiczków.Myślę, że jak spróbujecie to w następnym roku ilość się zwiększy.Polecam!
Składniki:5 kg.
ogórków1 szklanka
oleju3 szklanki
cukru3 szklanki 10%
octu (można mniej dodać.Mnie wyszły ciut za
octowe)1 łyżka
soliSkładniki na zalewę:2 szklanki 10%
octu2 szklanki
wody2 szklanki
cukruOgórki umyłam.
Starłam je na plasterki.
Wsypałam
cukier,
ocet,
olej i
sól.
Wymieszałam wszystko dokładnie i odstawiłam na noc.
Na drugi dzień
ogórki puściły sok.
Przełożyłam je do dużego garnka,Wlałam sok i składniki do zalewy.
Cukier,
Ocet i
wodę.
Wymieszałam i zagotowałam.Można też sok z
ogórków i składniki do zalewy zagotować oddzielnie i zalać
ogórki.
Przełożyłam
ogórki do słoików.Słoiki zagotowałam w garnku z
wodą do 2/3 ich wysokości przez około 10 minut.Gotowe.Smacznego!
Polecam też inne
przetwory z
ogórkówOGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z
KURKUMĄOGÓRKI Z
PAPRYKĄ W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE