Wykonanie
Papryka nie tylko jest kolorowa i pięknie się prezentuje, ale jest również zdrowa i smaczna. Co roku podbierałam babci słoiczki zamarynowanej
papryki. Jest ona dokonała nie tylko na imprezy, ale i na codzienne kanapki lub jako dodatek do obiadu. W tym roku postanowiłam sama zamarynować kilka
papryk. Poniższy przepis dostałam od mojej babci więc mam nadzieję, że smakuje równie dobrze.Składniki:2 kg
papryki15 - 20 ziaren
gorczycy na słoik1 łyżka
oleju na słoikSkładniki na zalewę:10 szklanek
wody2 szklanki
octu4 płaskie łyżki
cukru2 płaskie łyżki
soliWykonanie:Przygotować zalewę:
Wodę,
ocet,
cukier i
sól zagotować. Gotować przez 10 minut.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski lub na ósemki.
Paprykę włożyć do słoiczków i dodać
gorczycę. Zalać zalewą zostawiając miejsce na
olej. Do każdego słoika dodać po 1 łyżce
oleju. Słoiki zakręcić.Pasteryzować: Dno garnka wyłożyć ściereczką. Włożyć słoiki tak żeby się nie stykały. Słoiki zalać
wodą do ¾ ich wysokości.
Wodę doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Słoiki zostawić w garnku aż
woda ostygnie.