Wykonanie
Zupa grochowa jest uwielbianą bądź znienawidzoną zupą. U mnie wszyscy ją uwielbiamy. Jest wiele sposobów na przygotowanie grochówki, każdy ma swój niepowtarzalny, wspaniały przepis na najlepszą grochówkę na świecie;) . Podzielę się z
Wami przepisem na Grochówkę w moim wykonaniu - czy to przepis najlepszy na grochówkę, oceńcie sami. Dla nas, jest to właśnie najsmaczniejsza grochówka jaką jedliśmy;)
Składniki:2 litry
bulionu warzywnego2 szklanki
grochu (u mnie połówki)500g
kiełbasy1
cebula1,5 łyżeczki
mąki2
listki laurowe2-3
ziela angielskiesól,
pieprz do smaku2 łyżki
masła do smażenia
cebuli1 łyżka
oleju do podsmażenia
kiełbasyWykonanie:
Groch płuczemy, odsączamy. Przekładamy do gotującego się już
bulionu warzywnego.Gotujemy pod przykryciem około godziny.W międzyczasie kroimy
kiełbasę w plasterki, lub kostkę ( jak lubicie), podsmażamy.
Kiełbasę przekładamy do zupy, przyprawiamy
solą pieprzem, dodajemy
liść laurowy oraz
ziele angielskie.
Cebulą obieramy, kroimy w drobną kostkę, szklimy na
maśle, dodajemy
mąkę, mieszamy. Gdy uzyskamy " zasmażkę" przekładamy do gotującej się zupy.Grochówkę ponownie zagotowujemy, podajemy gorącą z
pieczywemSmacznego!