ßßß Cookit - przepis na Ule

Ule

nazwa

Wykonanie

Co roku na Święta Bożego Narodzenia robię Ule. Przepis który za chwilę zobaczycie jest z podwojonej liczby składników jaka była podana na opakowaniu foremek do Uli, jednak krem pozostał jak w przepisie - zawsze mi go zostawało więc tym razem zrobiłam z jednej porcji i w zupełności wystarcza;) Z tej ilości wyszło mi 50 ciastek średniej wielkości.
Składniki:
400g orzechów włoskich
2 białka
400g cukru pudru
Krem:
200g masła
łyżeczka spirytusu
150gram cukru pudru
2 żółtka
Wykonanie:
Krem:
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając stopniowo żółtka i na koniec spirytus - odstawiamy do lodówki.
Ule:
Orzechy mielimy w melakserze dodajemy białka i cukier puder - ucieramy na gładką masę.
Gotowym ciastem na ule wypełniamy foremkę, wydrążamy otwór na środku, w to wypełnienie wkładamy kremem.
Następnie dno uli zalepiamy ciastem.
Foremkę otwieramy, delikatnie wyciągamy gotowe ciastko.
Tak postępujemy z każdym kolejnym ciastkiem.
Smacznego;)
Tak postęujemy do zakonczenia sie ciasta;)
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/12/ule.html