Wykonanie
Robiłam
śledzie pierwszy raz, przepis dostałam od wspomnianej wcześniej "Pani.A" Wcześniej nie zabierałam się za przygotowywanie
śledzi, gdyż myślałam że to jet dla mnie niewykonalne;] Okazało się proste, smaczne i wykonalne;) Na pewno ta wersja pozostanie z Nami na stałe! Polecam spróbować, warto;)
Składniki:5-6 fieldów solonych (
Matiasy)2
cebule1
jajko ugotowane na twardo2 szczypty
pieprzu kolorowego1/2 szklanki
śmietany (kwaśna)1
jabłko1/2
cytrynyWykonanie:
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie około 1,5 godziny.Po wyciągnięciu osuszamy papierowym ręcznikiem.Sprawdzamy czy nie są za słone, jeśli nadal mocno jest wyczuwana
sól ponownie namaczamy na godzinę w zimnej wodzie.Kroimy filety w dzwonka(około 3cm),przekładamy do miski.
Cebulę kroimy w kostkę dodajemy do
śledzi .
Jabłko obieramy, także kroimy w kostkę, dodajemy do miski w której mamy już
śledzie i
cebulę.Skrapiamy wszystko
sokiem z 1/2
cytryny.Następnie dodajemy pokrojone także w kostkę
jajo ugotowane na twardo.Zalewamy
śmietaną, dodajemy 2 szczypty
pieprzu kolorowego.Całość mieszamy.Przekładamy do pojemnika, który możemy zamknąć i odstawiamy najlepiej na całą noc. Najlepsze są następnego i kolejnego dnia.Smacznego !