ßßß
Składniki:2 białka120g cukru pudru plus łyżka do śmietany120g żurawiny ( u mnie suszona)150ml śmietanki 30%
Wykonanie:Białka ubijamy na sztywną i lśniącą piane, dodając stopniowo cukier puder.Blachę o wymiarach 23*36 wykładamy papierem do pieczenia.Przykładamy masę bezową i pieczemy 20 minut w 160*C.Gotową beze, jeszcze ciepłą zawijany w rulon wzdłuż krótszego boku - kładziemy na ścierkę i w niej zawijamy roladę.Gdy rolada stygnie ubijamy śmietanę z łyżką cukru pudru.Na wystudzoną - to ważne roladę rozsmarowujemy śmietana,a na niej układamy żurawinę.Zwijamy, możemy obsypać cukrem pudrem i od razu podajemy.Gdy rolada "czeka" w lodówce na gości, do spożycia, żurawina nasiąknie wilgocią śmietanki i będzie miękka, nie chrupiąca.Wybór należy do Was, kiedy wcinacie. Nie dodaję w tym przypadku żelatyny do śmietany, gdyż błyskawicznie schodzi i nie ma takiej potrzeby. W mojej pierwszej dodałam z obawy że śmietana mi zjedzie, ale okazało się, że niepotrzebnie:)