ßßß Cookit - przepis na Wyjmowany pojemnik na chleb

Wyjmowany pojemnik na chleb

nazwa

Wykonanie

Dzięki uprzejmości portalu Polska Gotuje, miałam możliwość przetestowania automatu do wypieku chleba marki First Austria model FA – 5150 -1.
Automat przeznaczony jest do wypieku chleba o pojemności 750g do 900g.
Posiada 12 funkcji pieczenia chleba, co daje nam spore możliwości w użytkowaniu maszynki.
Nosząc się z zamiarem kupna automatu do wypieku chleba, musimy zwrócić uwagę jak liczną mamy gromadkę. Jeśli jest to jedna do trzech osób, ten automat, który mogłam przetestować będzie doskonałym rozwiązaniem.
Różne są opinie na temat wielkości i ilości mieszadeł. Nie prawdą jednak jest, że maszynki z dwoma mieszadłami są lepsze i na takich należy się skupiać. Nie są oczywiście gorsze, ale spełniają swoją funkcję tak samo dobrze jak te, z jednym. Po prostu potrzeba dwóch jest spowodowana pojemnością misy automatu.
Wygląd:
Automat jest biały, panel niestety w języku angielskim co sprawia, iż niektóre osoby będą miały problem z obsługą i są zmuszone do częstego korzystania z instrukcji obsługi. Jest opisana przystępnie, oczywiście w języku polskim. Wyświetlacz duży i czytelny. W pokrywie zamieszczona została szybka, dzięki której możemy obserwować na jakim etapie jest nasz wypiek.
Działanie:
Maszynka wypieka chleb w postawnym programie około 3,5 godziny. Funkcja zarumieniania działa prawidłowo i uzyskamy chleb o kolorze skórki jaki lubimy. Są do wyboru 3 rodzaje: blady, średnio wypieczony i mocno zarumieniony.
Oprócz początkowej fazy wyrabiania ciasta, maszynka właściwie pracuje bezgłośnie. Sygnalizuje kiedy możemy dosypywać różne dodatki do naszego wypieku, oraz informuje nas dźwiękiem o zakończeniu procesu pieczenia.
Ma 10 minutową funkcje zapamiętywania programu, na wypadek chwilowego braku prądu. Bez potrzeby wciskania przycisku, maszyna sama wznowi proces pieczenia.
Posiada również funkcję podtrzymywania temperatury chleba do 60 minut. Funkcja ta przydatna jest, gdy musimy nagle wyjść przed zakończeniem wypieku, co pozwala na utrzymanie ciepła, aby można było wyjąć chleb zanim się „zaparzy”
Funkcja opóźnienie (którą uwielbiam) daje nam możliwość ustawienia opóźnionego wypieku maksymalnie do 13 godzin. Rewelacyjne rozwiązanie, gdy nastawiamy maszynę wieczorem, rano mamy świeże domowe pieczywo.
Podsumowanie:
Najbardziej przydatna dla mnie funkcja oprócz oczywistego, czyli wypieku różnego rodzaju chleba okazała się FUNKCJA DELAY (opóźnienie), która pozwoliła na cieszenie się rannym, świeżym i chrupiącym pieczywem.
Zalety:
Instrukcja obsługi - czytelna, każdy jest w stanie wg niej opanować działanie automatu,
Wygląd – prosty, zmieści się w każdej nawet najmniejszej kuchni,
Funkcja DEALAY, czyli późnienia do 13 godzin
Zapamiętywanie programu do 10 minut w przypadku chwilowego braku prądu.
Wady:
Panel w języku angielskim - gdzie większość firm proponuje w języku polskim
Skala podziałki na kubku mało czytelna – ledwo widoczna
Książka z przepisami – w formie tabelki, gdzie na początku w ogóle nie zorientowałam się że to właśnie książeczka z przepisami.
Informacje od producenta:
Urządzenie przeznaczone do pieczenia różnych rodzajów chleba
12 funkcji pieczenia chleba
Pojemność: 750-900g
Nieprzywierająca powierzchnia
Zegar
Funkcja utrzymania temperatury - po zakończeniu pieczenia temperatura chleba jest podtrzymywana przez 60 minut
Kubek i łyżka odmierzające
Moc: 600W
Menu programów:
Basic – podstawowe
French - francuskie
Whole wheat – pełnoziarnisty
Quick – szybki wypiek chleba
Sweet – słodkie pieczywo
Ultra Fast I – ultraszybki wypiek dla 2.0lb
Ultra fast II – ultraszybki wypiek dla 1.0lb
Dough – ciasto ugniatanie rośnięcie bez pieczenia
Jam (dżem) – gotowanie dżemu i marmolady
Cake(ciasto) - ugniatanie, rośnięcie z sodą lub proszkiem do pieczenia.
Sandwitch (sandwicz) – pieczenie chleba o lekkiej konsystencji
Bake (pieczenie) – tylko pieczenie bez ugniatania
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/06/automat-do-wypieku-chleba-first-austria.html