Wykonanie
Dzięki uprzejmości portalu Polska Gotuje, miałam możliwość przetestowania automatu do wypieku
chleba marki First Austria model FA – 5150 -1.Automat przeznaczony jest do wypieku
chleba o pojemności 750g do 900g.Posiada 12 funkcji pieczenia
chleba, co
daje nam spore możliwości w użytkowaniu maszynki.Nosząc się z zamiarem kupna automatu do wypieku
chleba, musimy zwrócić uwagę jak liczną mamy gromadkę. Jeśli jest to jedna do
trzech osób, ten automat, który mogłam przetestować będzie doskonałym rozwiązaniem.Różne są opinie na temat wielkości i ilości mieszadeł. Nie prawdą jednak jest, że maszynki z dwoma mieszadłami są lepsze i na takich należy się skupiać. Nie są oczywiście gorsze, ale spełniają swoją funkcję tak samo dobrze jak te, z jednym. Po prostu potrzeba dwóch jest spowodowana pojemnością misy automatu.Wygląd:Automat jest biały, panel niestety w
języku angielskim co sprawia, iż niektóre osoby będą miały problem z obsługą i są zmuszone do częstego korzystania z instrukcji obsługi. Jest opisana przystępnie, oczywiście w
języku polskim. Wyświetlacz duży i czytelny. W pokrywie zamieszczona została szybka, dzięki której możemy obserwować na jakim etapie jest nasz wypiek.Działanie:Maszynka wypieka
chleb w postawnym programie około 3,5 godziny. Funkcja zarumieniania działa prawidłowo i uzyskamy
chleb o kolorze skórki jaki lubimy. Są do wyboru 3 rodzaje: blady, średnio wypieczony i mocno zarumieniony.Oprócz początkowej fazy wyrabiania ciasta, maszynka właściwie pracuje bezgłośnie. Sygnalizuje kiedy możemy dosypywać różne dodatki do naszego wypieku, oraz informuje nas dźwiękiem o zakończeniu procesu pieczenia.Ma 10 minutową funkcje zapamiętywania programu, na wypadek chwilowego braku prądu. Bez potrzeby wciskania przycisku, maszyna sama wznowi proces pieczenia.Posiada również funkcję podtrzymywania temperatury
chleba do 60 minut. Funkcja ta przydatna jest, gdy musimy nagle wyjść przed zakończeniem wypieku, co pozwala na utrzymanie ciepła, aby można było wyjąć
chleb zanim się „zaparzy”Funkcja opóźnienie (którą uwielbiam)
daje nam możliwość ustawienia opóźnionego wypieku maksymalnie do 13 godzin. Rewelacyjne rozwiązanie, gdy nastawiamy maszynę wieczorem, rano mamy świeże domowe
pieczywo.Podsumowanie:Najbardziej przydatna dla mnie funkcja oprócz oczywistego, czyli wypieku różnego rodzaju
chleba okazała się FUNKCJA DELAY (opóźnienie), która pozwoliła na cieszenie się rannym, świeżym i chrupiącym
pieczywem.Zalety:Instrukcja obsługi - czytelna, każdy jest w stanie wg niej opanować działanie automatu,Wygląd – prosty, zmieści się w każdej nawet najmniejszej kuchni,Funkcja DEALAY, czyli późnienia do 13 godzinZapamiętywanie programu do 10 minut w przypadku chwilowego braku prądu.Wady:Panel w
języku angielskim - gdzie większość firm proponuje w
języku polskimSkala podziałki na kubku mało czytelna – ledwo widocznaKsiążka z przepisami – w formie tabelki, gdzie na początku w ogóle nie zorientowałam się że to właśnie książeczka z przepisami.Informacje od producenta:Urządzenie przeznaczone do pieczenia różnych rodzajów
chleba12 funkcji pieczenia
chlebaPojemność: 750-900gNieprzywierająca powierzchniaZegarFunkcja utrzymania temperatury - po zakończeniu pieczenia temperatura
chleba jest podtrzymywana przez 60 minutKubek i łyżka odmierzająceMoc: 600WMenu programów:Basic – podstawoweFrench - francuskieWhole wheat – pełnoziarnistyQuick – szybki wypiek
chlebaSweet –
słodkie pieczywoUltra Fast I – ultraszybki wypiek dla 2.0lbUltra fast II – ultraszybki wypiek dla 1.0lbDough – ciasto ugniatanie rośnięcie bez pieczeniaJam (
dżem) – gotowanie
dżemu i
marmoladyCake(ciasto) - ugniatanie, rośnięcie z
sodą lub
proszkiem do pieczenia.Sandwitch (sandwicz) – pieczenie
chleba o lekkiej konsystencjiBake (pieczenie) – tylko pieczenie bez ugniatania