ßßß Cookit - przepis na Grillowana ćwiartka bez kości

Grillowana ćwiartka bez kości

nazwa

Wykonanie

Wyluzowaną ćwiartkę z kurczaka wsadziłam do marynaty, a po kilku godzinach piekłam na grillu. Zastanawiałam się jaki dodatek byłby dobry. Postanowiłam w końcu ugotować ryż, wsadzić do pomidorka - jego na grill z ryżem w środku.
Pysznie pożywnie, gorąco polecam!
Składniki:
ćwiartka z kurczaka - 2 sztuki
Marynata:
olej - 1/2 szklanki
musztarda - 1 łyżka
czosnek - 1 ząbek
sól - 1 łyżeczka
pieprz -1 łyżeczka
jarzynka - 1 łyżeczka
papryka łagodna - 1 łyżeczka
oregano suszone -1 łyżeczka
Dodatki:
ryż - 1 szklanka
sól - 1 łyżeczka
pomidor - 2 sztuki
szczypior do dekoracji
Wykonanie:
Przygotowujemy marynatę - do miski wlewamy olej, dodajemy musztardę, pokrojony w cienkie plasterki czosnek i w/w przyprawy . Luzujemy Ćwiartki z kurczaka jeśli chcecie usunąć skórę to zróbcie to w tym momencie. Ja zostawiłam w jednej, a w drugiej usunęłam dla porównania jak wyjdzie. Moim zdaniem ze skórką jest lepsze;)
Mięso powinno w marynacie i lodówce leżakować kilka godzin. Jeśli nie macie tyle czasu to pozostałą marynatą w trakcie grillowania smarować trzeba kurczaka. Efekt będzie podobny, jednak gdy mięso nasiąknie marynatą jest bardziej aromatyczne i kruche.
Ugotować ryż al dente w osolonym wrzątku około 10 -12 minut - (można to zrobić nawet dzień wcześniej)
Kurczaka kładziemy na mocno rozgrzanym grillu (bezpośrednio lub na tackach) i pieczemy po 15 - 20 minut z każdej strony. Po pierwszych 20 minutach kładziemy (na tackach) na grillu wydrążone pomidory i nadziane ryżem. Pomidor będzie miękki a ryż w środku ciepły i wilgotny.
Smacznego!
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/05/grillowana-cwiartka-bez-kosci.html