Wykonanie
Jak już wcześniej wspominałam wielokrotnie, uwielbiam
drób. Tym razem zrobiłam coś tradycyjnego. Po prostu ćwiartka z
kurczaka, pieczona w piekarniku. Nie piekę na patelni, bo... mi nie wychodzi, skórka jest ciągnąca, a nie jak z piekarnika chrupiąca.Dlatego, od wielu już lat u nas w domu ten rodzaj
mięsa piekę w piekarniku;)Składniki:Ćwiartka z
kurczaka - 2 sztuki
masło - 2 łyżki
sól - 2 szczypty
pieprz - 1 łyżeczka
papryka słodka - 1 łyżeczka
Wykonanie:
Mięso płuczemy, osuszamy, przyprawiamy
solą,
pieprzem i
słodką papryką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Nakładamy
masło na ćwiartki. Wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 180*C,
potem zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze przez 45 minut. Nie przykrywamy ćwiartek, od czasu do czasu podlewamy
mięso tłuszczem który się wytapia. Smacznego