Wykonanie
Tradycyjne ziemniaki?To już było... puree ziemniaczane z dodatkami to jest to!Niby to samo, ale właśnie, ów dodatek zmienia smak
ziemniaków.Puree doskonałe jest jako podstawa do
mięska, lub jako samodzielne danie - jak kto woli.
Składniki:
Ziemniaki - 5 - 6 sztuk większych
śmietana - 1,5 łyżki
sól - do gotowania
ziemniaków 1/2 łyżki
pieprz - szczypta
por - 1 sztuka - mała
rzodkiewka - 2 kulki
Wykonanie:Gotujemy
ziemniaki w osolonej wodzie.
Por blanszujemy, kroimy w plasterki.Odcedzamy
ziemniaki, tłuczemy i dodajemy
śmietanę i pokrojony
por,przyprawiamy, wszystko mieszamy.Robimy łyżką owalne kule i na wierzchu łyżką robimy rowki.Zapiekamy w piekarniku200*C , opcja grill, do zarumienienia sie
ziemniaków.W rowki wkładamy plasterki
rzodkiewki.
Smacznego!