Wykonanie
W Gruzji chinkali zamawia się jako danie główne, jest to rodzaj pieroga, który faszeruje się
mięsemPosiadają swój oryginalny kształt, a podawane na gorąco zawierają wewnątrz aromatyczny rosół.
Składniki:Farsz:
mielone mięso wołowe - 300gram
Mielone mięso wieprzowe - 200gramposzatkowana
cebula - 200gram
pieprz - 1 łyżeczkazimna
woda - 1 łyżkaCiasto:
mąka pszenna - 600 gram
sól - szczyptaciepła
woda ( ile
mąka zabierze)
Wykonanie:Zmielone
mięso jedno i drugie mieszamy razem z
cebulą,
pieprzem i
solą i
wodą, z
mąki,
soli i
wody wyrabiamy cisto, rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka,dajemy farsz zlepiamy dwa przeciwległe końce
potem znowu przeciwne końce...zlepiamy tak do momentu, aż uzyskamy sakiewkę
Gotujemy w osolonej wodzie, gdy wypłyną - jeszcze tylko dwie minuty i są gotowe:) Nabijamy widelcem chinkali w ten koniuszek wystający - jedzenie ich zaczynamy od nadgryzienia, wypijamy rosołek( jest przepyszny) a
potem zjadamy resztę.Smacznego