Wykonanie
KLASYCZNE GRZANKIDO ZUP I SAŁATEK
Dziś przepis z
serii domowo, klasycznie i tanio. Można kupować gotowce do zup kremów, tylko po co. Skoro zrobienie takich grzanek zajmuje dosłownie 10 minut, a więc można je zrobić w czasie, kiedy zupa nam się gotuje. Smakują idealnie również do sałatek. Jest to też doskonały sposób na zutylizowanie czerstwego
pieczywa czy
bułek. Klasyczne grzanki czyli przepis z
serii kulinarne abc. Zapraszam !
Składniki:1
bułka lub 3-4 kromki
chleba - może być czerstwy, doskonale sprawdza się także tostowy
oliwa z oliwekPieczywo kroimy w niewielką kosteczkę - wielkość dostosowujemy do swoich upodobań. Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojony chleb/bułkę. Smażymy na średnim ogniu, ciągle potrząsając energicznie patelnią, by grzanki nam się nie przypaliły. Możemy używać do tego również drewnianej łyżki. Gdyby okazało się, że
bułka bardzo wchłonęła
oliwę , możemy polać nią delikatnie jeszcze grzanki po wierzchu. Zrumienione zrzucamy z patelni i podajemy. Smaczności !!