Wykonanie
Koper włoski (potocznie nazywany „Fenkuł” lub „Finokio”) jest bardzo docenianym przez wielu kucharzy na świecie warzywem, niestety w Polsce jego stosowanie nie jest tak bardzo powszechne. Szkoda! Bo jest przepyszneCzęsto zdarza mi się, że kiedy kupuję
koper włoski sprzedawca lub inny kupujący pytał mnie ”Jak Pani to przyrządza?” i właśnie takie zachowanie wielu osób skłoniło mnie do napisania kilku słów na temat tej jeszcze mało znanej i docenianej bulwy.Na co należy zwrócić uwagę podczas zakupu?Wybierając to warzywo należy zwróć uwagę na jego jasną, twardą główkę, zielone pędy i charakterystyczny zapach o nucie
anyżku, który znika gdy warzywo jest poddane obróbce termicznej. Nie wybieraj warzyw zwiędniętych, ściemniałych lub przerośniętych, gdyż po ugotowaniu mogą okazać się łykowate.
Jak przygotować?Sposobów jest wiele podobnie jak przy większości warzyw. Śmiało możesz kroić na plastry (w poziomie) lub paski (w pionie ) bądź tak jak my przedstawiamy na zdjęciu czyli na cztery ćwiartki. Każda z form po przygotowaniu jest również pyszna, delikatna i jedwabista.
Koper możesz podawać na wiele sposobów: jako składnik wielu sałatek, tych typowo warzywnych lub z dodatkami
owoców (
pomarańcza, grapefruit,
melon czy
gruszka). Bardzo dobrze smakuje smażony na masełku z dodatkiem podstawowych przypraw (
sól i
pieprz), jako składnik wielu zapiekanek,
sosów, zup czy grillowany.Nasz przepisPróbowaliśmy
kopru na wiele sposób ale najbardziej smakuje nam ten najprostszy ponieważ doskonale czuć smak i pięknie wygląda. Chcielibyśmy podzielić się nim z
Wami.Obierz
koper z wierzchniej warstwy. Odetnij od góry zielone kłącza, i dokładnie wypłucz. Następnie, pokrój na 4 ćwiartki. Włóż do garnka i zalej go do ¾ wysokości
wodą. Całość
posól niewielką ilością
soli. Polej
koper oliwą z oliwek – bezpośrednio na warzywo. Tak przygotowany duś na wolnym ogniu (gdy
woda znacząco odparuje, a
koper będzie jeszcze twardy podlej gorącą
wodą). Gdy będzie już miękki, a
woda odparuje ściągnij z ognia i posyp
Serem Grana Padano, inaczej zwanym
Parmezanem. Poczekaj aż lekko się roztopi i podawaj na ciepło.Nie podawałam dokładnie ilości składników, gdyż zależy to jak bardzo słone potrawy lubimy i jak dużymi smakoszami
serów jesteśmy.
Ser śmiało możesz zastąpić
Mozzarellą.Już kończymyPrócz walorów
smakowych koper posiada również wiele walorów zdrowotnych. Bogaty w witaminę C, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Jest doskonałym przeciwutleniaczem, zwalcza wolne rodniki i korzystnie dział na układ krwionośny. Dzięki dużej zawartości potasu chroni nas przed zawałem i udarem. Zawarte w nim
olejki eterycznie działają wiatropędnie, zmniejszają wzdęcia i uczucie ciężkości żołądka. Jest niezwykle pomocniczy przy mokrym
kaszlu natomiast przy suchym działa wykrztuśnie.Młodym mamom poleca się to warzywo ze względu na właściwości zwiększające laktacje, jak również w postaci
herbatki na kolki dziecięce.
Koper włoski niskokaloryczny, dlatego rekomendujemy go osobą, które starają się dbać o linię :).Przygotowując ten materiał starałam się wybrać takie informacje, które w prosty sposób przybliżą Wam to warzywo jako potrawę , którą warto zacząć wprowadzać do swojego jadłospisu.