Wykonanie
Fasolka po bretońsku to danie powszechne znane. Z aromatycznymi
ziołami, świeżymi
pomidorami i odrobiną
boczku, który podnosi smak to propozycja, która według nas jest rewelacyjnym daniem obiadowym.
Składniki:0,5 kg
fasoli typu Jaś0,5 kg
kiełbasy zwyczajnej300 g
boczku wędzonego2- 3 łyżki
oleju rzepakowego2 średniej wielkości
cebule2 ząbki
czosnku2 średniej wielkości dobrze dojrzałe
pomidory3
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiego1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka cząbru1 łyżeczka
słodkiej paprykiOstra papryka- do smaku
Sól,
pieprz,
cukier- do smakuPrzygotowanie:
Fasolę dokładnie opłucz, zalej zimną
wodą (
wody powinno być minimum dwa
razy tyle co
fasoli) i odstaw na noc- około 12 h do namoczenia. Następnie postaw
fasolę w tej samej wodzie, w której się moczyła, dolewając przy tym świeżej, tak aby
woda była nieco powyżej
grochu. Gotuj na wolnym ogniu (taki proces rozkłada węglowodany, które są przyczyną wzdęć), pilnując aby
woda cały czas przykrywała
groch- ok. 4 cm nad
grochem. Gdy odparuje za bardzo podlej ją delikatnie wrzątkiem. Pamiętaj również, że zbyt duża ilość
wody będzie skutkować gorszym smakiem
fasoli. Pod koniec jej gotowania dodaj
ziele angielskie i
liście laurowe.W trakcie, gdy będziesz gotować
fasolę obierz
cebulę, pokój w kostkę i zeszklij na gorącym
oleju. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę
czosnek, pokrojony w kostkę
boczek oraz pokrojoną w półplasterki
kiełbasę. Wszystko podsmaż. Kiedy
fasola będzie już prawie miękka dodaj przygotowane już składniki.
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokój na drobne kawałki i dodaj wraz z
ziołami (
majeranek, cząber i
słodka papryka) do przygotowywanej potrawy. Dopraw
solą,
pieprzem,
ostrą papryką i
cukrem do smaku wedle upodobań.
Fasolę możesz zagęścić
wodą z
mąką lub tak jak ja preferuję ugniatając niewielką porcję
fasoli na
pure i dodanie do potrawy.Podawaj z
ziemniakami lub
chlebem.