ßßß Cookit - przepis na Lody cytrynowe

Lody cytrynowe

nazwa

Wykonanie

Nie wiem, jak u Was, ale u mnie zapowiadają upały sięgające 40 stopni. Już teraz jest gorąco, a daleko nam jeszcze do zenitu. Przygotowałam więc odpowiednią ochłodę. Lody latem to najlepszy deser, jaki można sobie wyobrazić. Domowe smakują najlepiej i są dziecinnie łatwe w przygotowaniu. Nie są konieczne żadne drogie urządzenia, a składniki znajdują się prawie zawsze w zasięgu ręki. Kilka minut pracy, potem tylko trzeba cierpliwie poczekać i efekty są rewelacyjne. Nie tylko chłodzimy się z przyjemnością, ale też wiemy, co jemy. Kto skusił się o przeczytanie listy składników gotowych lodów, wie o czym tu mowa. Jest ona bardzo długa i zaczarowana, nie wspominając o tym, że weganie i tak mają bardzo niewielki wybór. Tak więc, zamiast nad tym wszystkim ubolewać, warto wziąć sprawę w swoje ręce. Zaskoczcie swoich bliskich i gości podczas letniego przyjęcia.
Kolejne przepisy na lody pojawią się tu już w najbliższych dniach, zapraszam!
Ten oraz inne przepisy na lody mojego autorstwa znajdziecie w wakacyjnym wydaniu wegańskiego czasopisma Vege
1/2 puszki kremowego, gęstego mleczka kokosowego
250 ml śmietany sojowej
2 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki cukru
1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
sok z dwóch cytryn
Mleczko kokosowe zagotować z cukrem i mąką kukurydzianą ciągle mieszając. Przestudzić* i zmiksować dokładnie z pozostałymi składnikami. Umieścić na kilka godzin w zamrażalniku. Można od czasu do czasu wyjąć i pomiksować kilka minut, aby je napowietrzyć. Wyjąć z zamrażarki kilka minut przed podaniem, formować kulki i napełnić nimi połówki skórek od cytryny.
*aby nie zrobiła się skórka, należy przykryć masę folią spożywczą. Folię nałożyć bezpośrednio na masę, bez dostępy powietrza.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2015/07/lody-cytrynowe-jak-siechodzic-to-zdrowo.html