Wykonanie
Czy Wy też macie ochotę na coś słodkiego? Nic
dziwnego, wszystkie blogi pełne są tłustoczwartkowych pączków,
faworków i podobnych smakołyków. Mnie również dziś poniosło i zakręciłam się w kuchni, aby wyczarować dla Was kilka kręciołków. Robi się je bardzo szybko, najlepiej smakują posypane
cukrem pudrem i maczane w rozpuszczonej gorzkiej
czekoladzie. Radzę Wam zakręcić się czym prędzej wokół tego tematu :-)60 g
mąki gryczanej60 g
skrobi ziemniaczanej60 g
mąki kukurydzianej200 ml
mleka kokosowego200 ml
wody2 łyżki
cukru2 łyżeczki roślinnego zastępnika
białka lub całego
jajka (jeżeli nie mamy używamy zmielone, namoczone
siemię lniane)szczypta
soliczubek łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowyolej do smażenia
cukier puderciemna
czekoladaMleko z
wodą i
cukrem zagotować i odstawić z ognia. Pozostałe składniki, wymieszane razem, dodać do garnka z
mlekiem i mieszać energicznie, aż powstanie gładko ciasto.Rozgrzać
olej (u mnie duża, głęboka patelnia). Ciasto umieścić w rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy kręciołki na gorący
olej. Kiedy się lekko zarumienią, odwrócić i posmażyć drugą stronę (uwaga, szybko się przypalają). Wykładać na papier kuchenny.Jeżeli będą się ciężko wyciskały, można dolać do ciasta trochę więcej
wody.Przed podaniem posypać
cukrem pudrem i rozpuścić
gorzką czekoladę w kąpieli
wodnej.