ßßß Cookit - przepis na Churros – wegańskie, bezglutenowe i zakręcone

Churros – wegańskie, bezglutenowe i zakręcone

nazwa

Wykonanie

Czy Wy też macie ochotę na coś słodkiego? Nic dziwnego, wszystkie blogi pełne są tłustoczwartkowych pączków, faworków i podobnych smakołyków. Mnie również dziś poniosło i zakręciłam się w kuchni, aby wyczarować dla Was kilka kręciołków. Robi się je bardzo szybko, najlepiej smakują posypane cukrem pudrem i maczane w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie. Radzę Wam zakręcić się czym prędzej wokół tego tematu :-)
60 g mąki gryczanej
60 g skrobi ziemniaczanej
60 g mąki kukurydzianej
200 ml mleka kokosowego
200 ml wody
2 łyżki cukru
2 łyżeczki roślinnego zastępnika białka lub całego jajka (jeżeli nie mamy używamy zmielone, namoczone siemię lniane)
szczypta soli
czubek łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
olej do smażenia
cukier puder
ciemna czekolada
Mleko z wodą i cukrem zagotować i odstawić z ognia. Pozostałe składniki, wymieszane razem, dodać do garnka z mlekiem i mieszać energicznie, aż powstanie gładko ciasto.
Rozgrzać olej (u mnie duża, głęboka patelnia). Ciasto umieścić w rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy kręciołki na gorący olej. Kiedy się lekko zarumienią, odwrócić i posmażyć drugą stronę (uwaga, szybko się przypalają). Wykładać na papier kuchenny.
Jeżeli będą się ciężko wyciskały, można dolać do ciasta trochę więcej wody.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem i rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2015/02/churros-weganskie-bezglutenowe-i.html