ßßß Cookit - przepis na Zupa ogórkowa – wersja wege

Zupa ogórkowa – wersja wege

nazwa

Wykonanie

Któż z nas jej nie lubi! Zupa ogórkowa jest typowo polska, kojarzy nam się z błogim dzieciństwem i domowym gotowaniem naszych mam. Choć każdy twierdzi, że u niego w domu zupa ogórkowa była najlepsza, śmiem założyć się, że moja wersja też posmakowałby Wam. Mimo, (a może dzięki temu) że jest zupełnie bez mięsa i bez śmietany z krowiego mleka. Do tego podałam ją, zupełnie przypadkiem, z chlebem rozmarynowym i okazało się to strzałem w dziesiątkę, smaki pasują doskonale.
Jutro będzie o samym chlebie, a po jutrze coś, co jest związane z dzisiejszą zupą ogórkową, ale nie bezpośrednio. Będzie o tym, jak zaoszczędzić czas. Co? Zaoszczędzić czas? W związku z ogórkową? Poczekajcie, a przekonacie się sami :-)
Zupa ogórkowa:
kilka małych ogórków kiszonych
kilka małych marchewek
kilka małych ziemniaków
kawałek selera (korzeń)
dwie cebule
olej z oliwy
nieco bulionu wegetariańskiego instant (niekoniecznie)
sól
śmietana sojowa
Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć w dużym garnku na oleju. Nie przypalić, ale doprowadzić do złotego koloru. Dolać wody, doprowadzić do wrzenia. Dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, dołożyć starte na tarce z dużymi oczkami marchewki i seler. Gotować wszystko, aż warzywa będą miękkie. Dołożyć starte na tej samej tarce ogórki i jeszcze trochę pogotować, aż ogórki również się ugotują. Na koniec dodać przyprawy.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2013/01/zupa-ogorkowa-wersja-wege.html