Wykonanie
W tym roku dałam radę. Nie dałam się tak kompletnie przez święta zaskoczyć. Żadnych większych przygotowań jeszcze nie rozpoczęłam, ale pieczenie
ciasteczek już jest. Takich sesji
ciasteczkowych będzie pewnie tu w najbliższym czasie bez liku, bo mimo twardego postanowienia, że są to już
ciastka na zapas, na prezenty i takie tam, wszystkie w mgnieniu oka zniknęły. Dobrze, że w ostatniej chwili jakieś zdjęcia w pośpiechu pstryknęłam. Tak więc będzie w najbliższym czasie jeszcze bardziej słodko, niż dotychczas. Przynajmniej powód mam dobry :-)Koniecznie wypróbujcie mój przepis na
ciasteczka, są kruche i pyszne, a
migdały dodają im szczególnego smaku. W dodatku bardzo szybko się je robi. Są bez
jajka i bez
białego cukru, a następnym razem wypróbuję wersję bez
masła, czyli wegańską.100 g mielonych
migdałów250 g miękkiego
masła550 g
mąki5 łyżek płynnego
miodupół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki startej
waniliiWszystkie składniki dokładnie wyrobić, aż powstanie gładkie ciasto. Rozwałkować na cienkie placki, wycinać foremkami i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku ok. 10 minut przy temperaturze ok. 180 ˚C.Z podanych przeze mnie proporcji wyszło mi ciasto idealne, dobrze dało się wycinać i
ciasteczka nie rozpływały się podczas pieczenia, ale możliwe, że konieczne będzie dodanie nieco większej ilości
mąki lub
masła. Dużo zależy od rodzaju i kleistości
mąki.