Wykonanie
Uwielbiam
wątróbkę !!! Choć pewnie większości z Was
wątróbka nie kojarzy się zbyt dobrze. W moim rodzinnym domu tylko Ja z Tatą jadaliśmy
wątróbkę. Reszta rodzinki miała na nią „długie zęby”. A warto się do
wątróbki przekonać. Po pierwsze jest pyszna, a po drugie to znakomite źródło żelaza, cynku, witamin z grupy B oraz wysokojakościowego
białka. Jest polecana w szczególności aktywnym fizycznie kobietom.Składniki, 2 porcje:400 g
wątróbki drobiowej1 duża
cebulamąka pszenna do obtoczenia1 łyżka
oleju1 łyżka
masła1 łyżka
majerankusól,
pieprzWykonanie:Wypłukać
wątróbkę na sicie pod bieżącą, zimną
wodą. Następnie wykonać przegląd każdej sztuki usuwając białe błonki ( więzadła) i przeciąć
wątróbkę na pół. Oczyszczone
wątróbki odłożyć na osoby talerz. Następnie osuszyć je za pomocą papierowego ręcznika.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Wątrobę oprószyć z każdej strony
mąką.Na dużej patelni rozgrzać
olej. Włożyć
wątróbkę na patelnię i obsmażać z każdej strony przez minutę (
wątróbka będzie strzelać, więc należy uważać aby się nie poparzyć). Po tym czasie dodać na patelnię
cebulę oraz
masło. Patelnię przykryć pokrywką lub jeśli jej nie mamy dużym arkuszem foli aluminiowej i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wyłączyć ogień i pozostawić
wątróbkę przez 2-3 minuty na patelni.Dopiero po usmażeniu
wątróbki możemy ją przyprawić ( posolenie
wątróbki przed smażeniem spowoduje jej stwardnienie). Ja doprawiam
wątróbkę solą,
pieprzem i suszonym
majerankiem – wszytko wg uznania i własnego smaku. Mój kolega ze studiów robił bardzo
pieprzną wątróbkę z dużą ilością
majeranku i była przepyszna.