Dziś przygotowałam dla Was coś słodkiego i szybkiego. Miałam w lodówce kremówkę i serekmascarpone, którym wkrótce kończył się termin ważności oraz mrożone truskawki. Z tych i kilku innych składników powstał dzisiejszy deser. Lekki, orzeźwiający i szybki w przygotowaniu. Zapraszam po przepis.Składniki, 4 porcje:1 opakowanie serka mascarpone 250 g250 ml śmietanki kremówki 30%2 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z limonki/cytryny4 kostki gorzkiej czekolady20 sztuk truskawek świeżych/mrożonych1 galaretka truskawkowaWykonanie:Krem: Serekmascarpone utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z limonki/cytryny na gładką masę. Kremówkę ubić na sztywną masę i delikatnie połączyć ją z serkiem. Na sam koniec dodać startą na tarce (na małych oczkach) gorzką czekoladę. Kremem wypełnić pucharki/szklanki do 1/2 ich wysokości i wstawić do lodówki.Mus: Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na mus. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać do niej mus truskawkowy i dokładnie wymieszać. Gotowy mus wylać na wierzch pucharków. Odstawić do lodówki na około 2 godziny w celu schłodzenia.