Wykonanie
Focaccia to potrawa kuchni włoskiej, rodzaj
pieczywa, będącego podstawą pizzy. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia. Od suchego, z
solą,
ziołami (
rozmaryn,
szałwia) polanego
oliwą ciasta, do pulchnego z
suszonymi pomidorami i
oliwkami. Focaccia we Włoszech podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek. Ja swoją focaccie przygotowałam tradycyjne z
solą morską oraz
rozmarynem.Składniki:300 g
mąki180 g
wody50 g
mleka2,5 łyżki
oliwy4 g
drożdży instant1/2 łyżeczki
solisól gruboziarnista,
oliwa,
rozmarynWykonanie:Wszystkie składniki wrzucić do miski. Wymieszać łyżką, a następnie wyrobić
ciasto drożdżowe tak, aby nie kleiło się do rąk. Pozostawić na godzinę do wyrośnięcia – w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Blaszkę do pieczenia focaccia wysmarować
oliwą z oliwek i przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu za pomocą tylnej części łyżki zrobić kilka wgłębień w cieście. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie polać ciasto po wierzchu
oliwą z oliwek, posypać
solą oraz suszonym
rozmarynem. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Studzić na kratce.