Wykonanie
Październik to zdecydowanie jeden z moich ulubionych miesięcy, zwłaszcza, gdy zaczyna się dniem tak pięknym, jak wczorajszy – z mglistym porankiem, kolorowymi liśćmi szeleszczącymi pod stopami, gdy maszerujemy rano do przedszkola i przecudnym, ciepłym popołudniem, które spędziłyśmy z Zuzią w ogródku, skacząc wokół zjeżdżalni i rozbijając
bańki z naszej ogrodowej żabki :)Chociaż jesień niesie ze sobą krótsze dni, deszcze i wiatry, które tu w Irlandii potrafią naprawdę dać się we znaki, nie umiem jej nie lubić. Nawet ciemne poranki, które da się znieść chyba tylko dzięki świeżo zaparzonej
kawie, mają w sobie jakiś urok. A gdy dodać do tego tą feerię kolorów na drzewach i wokół nich oraz bogactwo jesiennych
warzyw i owoców, wśród których królują moje ukochane
śliwki,
jabłka,
orzechy,
cukinie… Tak, jesień zdecydowanie da się lubić :)Żeby uczcić tak piękny początek jesieni, upiekłam oczywiście ciasto :) Sięgnęłam po jeden z najlepszych przepisów na ciasto
czekoladowe, jaki znam, dodając do niego
gruszki i całe mnóstwo
czekoladowego ganache, bo przecież nie można
mieć zbyt dużo
czekolady ;)Ciasto jest wilgotne, mocno
czekoladowe, z delikatną nutką
kawy, która uwydatnia jego smak. Z całymi
gruszkami upieczonymi w cieście nie tylko smakuje jeszcze lepiej, ale też wygląda po prostu wspaniale. Oczywiście możecie
gruszki pokroić w dowolnej wielkości kawałki, jeżeli tak je wolicie, ja jednak polecam pozostawić je w całości. W końcu ciasto to też uczta dla oczu, czyż nie? :)Polecam :)
*przepis na ciasto z The Hummingbird Factory „Cake days”, z drobnymi zmianamiSkładniki na formę o wymiarach około 27 x 11cm:130g
mąki pszennej60g ciemnego
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody20ml pełnego
mleka (1 łyżka plus 1 łyżeczka)1 łyżka świeżo zaparzonej mocnej
kawy, przestudzonej190g miękkiego niesolonego
masła190g drobnego jasnego brązowego
cuku (np. jasnego muscovado lub drobnego
cukru trzcinowego)3 duże
jajkaPolewa:200ml
śmietany kremówki150g
gorzkiej czekolady dobrej jakości1 – 2 łyżki
syropu złocistego, tzw. golden
syrup (można pominąć)Dodatkowo:5 – 6 twardych
gruszek (u mnie Rocha)Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Gruszki umyj dokładnie, obetnij dolną część, tak by można je było postawić i obierz, pozostawiając ogonek. Odłóż na bok.
Mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia oraz
sodę wymieszaj razem i przesiej do dużej miski. Odstaw na bok.
Kawę zmieszaj z
mlekiem.
Masło utrzyj z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj po jednym
jajka, ucierając dokładnie po każdym. Gdy masa będzie jednolita, zmniejsz obroty miksera do średnich i wsypuj stopniowo przesiane suche składniki, na zmianę z
mlekiem wymieszanym z
kawą. Miksuj do momentu połączenia składników.Ciasto przełóż do formy wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj, a następnie powciskaj w nie przygotowane wcześniej
gruszki.Piecz w temperaturze 170°C i piecz przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone pozostaw w formie przez kilka minut, po czym przenieś ostrożnie na kratkę do studzenia.Podczas gdy ciasto stygnie przygotuj polewę.
Czekoladę posiekaj i umieść w żaroodpornej misce razem z
syropem złocistym. Kremówkę podgrzej w rondelku, po czym zalej nią
czekoladę z
syropem. Pozostaw przez chwilę, aż
czekolada zacznie się rozpuszczać, po czym wymieszaj dokładnie, aż masa będzie jednolita i lśniąca. Odstaw do lekkiego stężenia.Zimne ciasto polej
czekoladową polewą, nie zakrywając wystających
gruszek.Smacznego :)