ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe ciasto z gruszkami…

Czekoladowe ciasto z gruszkami…

nazwa

Wykonanie

Październik to zdecydowanie jeden z moich ulubionych miesięcy, zwłaszcza, gdy zaczyna się dniem tak pięknym, jak wczorajszy – z mglistym porankiem, kolorowymi liśćmi szeleszczącymi pod stopami, gdy maszerujemy rano do przedszkola i przecudnym, ciepłym popołudniem, które spędziłyśmy z Zuzią w ogródku, skacząc wokół zjeżdżalni i rozbijając bańki z naszej ogrodowej żabki :)
Chociaż jesień niesie ze sobą krótsze dni, deszcze i wiatry, które tu w Irlandii potrafią naprawdę dać się we znaki, nie umiem jej nie lubić. Nawet ciemne poranki, które da się znieść chyba tylko dzięki świeżo zaparzonej kawie, mają w sobie jakiś urok. A gdy dodać do tego tą feerię kolorów na drzewach i wokół nich oraz bogactwo jesiennych warzyw i owoców, wśród których królują moje ukochane śliwki, jabłka, orzechy, cukinie… Tak, jesień zdecydowanie da się lubić :)
Żeby uczcić tak piękny początek jesieni, upiekłam oczywiście ciasto :) Sięgnęłam po jeden z najlepszych przepisów na ciasto czekoladowe, jaki znam, dodając do niego gruszki i całe mnóstwo czekoladowego ganache, bo przecież nie można mieć zbyt dużo czekolady ;)
Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, z delikatną nutką kawy, która uwydatnia jego smak. Z całymi gruszkami upieczonymi w cieście nie tylko smakuje jeszcze lepiej, ale też wygląda po prostu wspaniale. Oczywiście możecie gruszki pokroić w dowolnej wielkości kawałki, jeżeli tak je wolicie, ja jednak polecam pozostawić je w całości. W końcu ciasto to też uczta dla oczu, czyż nie? :)
Polecam :)
*przepis na ciasto z The Hummingbird Factory „Cake days”, z drobnymi zmianami
Składniki na formę o wymiarach około 27 x 11cm:
130g mąki pszennej
60g ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
20ml pełnego mleka (1 łyżka plus 1 łyżeczka)
1 łyżka świeżo zaparzonej mocnej kawy, przestudzonej
190g miękkiego niesolonego masła
190g drobnego jasnego brązowego cuku (np. jasnego muscovado lub drobnego cukru trzcinowego)
3 duże jajka
Polewa:
200ml śmietany kremówki
150g gorzkiej czekolady dobrej jakości
1 – 2 łyżki syropu złocistego, tzw. golden syrup (można pominąć)
Dodatkowo:
5 – 6 twardych gruszek (u mnie Rocha)
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Gruszki umyj dokładnie, obetnij dolną część, tak by można je było postawić i obierz, pozostawiając ogonek. Odłóż na bok.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę wymieszaj razem i przesiej do dużej miski. Odstaw na bok. Kawę zmieszaj z mlekiem.
Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj po jednym jajka, ucierając dokładnie po każdym. Gdy masa będzie jednolita, zmniejsz obroty miksera do średnich i wsypuj stopniowo przesiane suche składniki, na zmianę z mlekiem wymieszanym z kawą. Miksuj do momentu połączenia składników.
Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj, a następnie powciskaj w nie przygotowane wcześniej gruszki.
Piecz w temperaturze 170°C i piecz przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone pozostaw w formie przez kilka minut, po czym przenieś ostrożnie na kratkę do studzenia.
Podczas gdy ciasto stygnie przygotuj polewę. Czekoladę posiekaj i umieść w żaroodpornej misce razem z syropem złocistym. Kremówkę podgrzej w rondelku, po czym zalej nią czekoladę z syropem. Pozostaw przez chwilę, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, po czym wymieszaj dokładnie, aż masa będzie jednolita i lśniąca. Odstaw do lekkiego stężenia.
Zimne ciasto polej czekoladową polewą, nie zakrywając wystających gruszek.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/10/02/czekoladowe-ciasto-z-gruszkami