Wykonanie
Ostatnie dni były pasmem kulinarnych porażek, które skutecznie studziły mój zapał do spędzania czasu w kuchni. Sprzęty ochlapane kremówką, przypalone
masło w piekarniku, stół pokryty grubą warstwą
mąki,
chleb, który przywarł do formy oraz swąd przypalającej się
kapusty mogą odstraszyć nawet największego amatora kuchennych eksperymentów, prawda? I choć korciło mnie już bardzo, żeby coś upiec, a mąż zaczynał tęsknić za domowym
ciastem, zwyczajnie bałam się kolejnej porażki i wolałam przez pewien czas trzymać się z dala od piekarnika.Minęło kilka dni i, z trzęsącymi się rękoma oraz lekkim
brakiem wiary w powodzenie mojej misji, wzięłam się w końcu w garść. Postanowiłam upiec niezwykle intrygujące ciasto znalezione przypadkiem na tej stronie. Po prostu nie mogłam upiec ciasta o takiej nazwie ;)Popapraniec, bo tak nazywa się wypiek, który przełamał moją kulinarną złą passę, to przekładaniec z masą budyniową, który ma w sobie dosłownie wszystko. Są trzy porcje ciasta z różnymi dodatkami –
makiem, wiórkami kokosowymi oraz
kakao, krem,
dżem, prażone
migdały i
czekolada. Istny wypiekowy
groch z
kapustą ;) Co mnie najbardziej zadziwiło, to to, że ten miszmasz faktycznie świetnie smakuje i jakimś cudem tworzy spójną całość, która z powodzeniem uświetni nie jedno rodzinne spotkanie, czy imprezę w gronie przyjaciół :)Przyznam szczerze, że do końca nie byłam przekonana, czy podać Wam ten przepis w takiej formie, w jakiej go znalazłam, czy jednak nieco go dopracować wedle własnego uznania. Nie to, że ciasto jest niedobre, ale jednak dla mnie ciut za dużo tego wszystkiego, a
czekolada na wierzchu utrudnia jednak krojenie i można by ją zastąpić jakąś miękką polewą na przykład. Ostatecznie jednak ta wersja jest bardzo dobra i również godna wypróbowania, a gusta bywają różne i zapewne wielu z Was zasmakuje w tym nietypowym przekładańcu. Zatem ocenę oryginału i ewentualne eksperymenty pozostawiam Wam :) Ja tylko zmieniłam nieco proporcje, by upiec ciasto w prostokątnej formie, bo tak, moim zdaniem, prezentuje się najlepiej.Polecam :)
Składniki na formę o wymiarach około 24 x 32cm:8 dużych jaj2 szklanki
cukru100ml
oleju rzepakowego1 i 1/2 łyżeczki
octu1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
wiórków kokosowych3/4 szklanki
maku2 i 1/2 łyżki
kakaoKrem budyniowy:3 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej1 łyżka ekstraktu z
wanilii250g miękkiego, niesolonego
masłaDodatkowo:około 600g
dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej niskosłodzonego)2 – 3 szklanki
płatków migdałowych100g
gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnejWykonanie:
Mąkę przesiej z
proszkiem do pieczenia, odstaw.
Białka ubij na sztywno, dodając pod koniec
cukier, aż powstanie gęsta, puszysta piana.
Żółtka roztrzep i wymieszaj z
olejem oraz
octem. Wlewaj stopniowo do piany z
białek, cały czas ubijając na średnich obrotach.Do tak przygotowanej masy jajecznej dodawaj porcjami przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie szpatułką lub miksując na najniższych obrotach miksera.Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj
mak, do drugiej
wiórki kokosowe, a do ostatniej przesiej
kakao. Wymieszaj delikatnie szpatułką.Ciasta nakładaj na przemian do formy wyłożonej papierem do pieczenia, po czym ostrożnie przemieszaj patyczkiem do szaszłyków lub widelcem, by powstał marmurkowy wzorek.Piecz w temperaturze 180°C przez 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone pozostaw na chwilę w formie, po czym ostrożnie przenieś na kratkę i wystudź całkowicie.Gdy ciasto się piecze, ugotuj
budyń na krem. 2 i 1/2 szklanki
mleka zagotuj z
cukrem oraz ekstraktem
waniliowym. Pozostałe 1/2 szklanki
mleka wymieszaj z obiema
mąkami, tak by nie było grudek. Wlewaj stopniowo do gotującego się
mleka, cały czas mieszając rózgą kuchenną, by zapobiec powstawaniu grudek. Zmniejsz moc palnika i gotuj do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gotowy
budyń odstaw do całkowitego wystudzenia.W międzyczasie utrzyj
masło, aż będzie jasne i puszyste. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj zimny
budyń, ucierając dokładnie po każdym dodaniu*.Zimny
biszkopt przekrój wzdłuż na dwa blaty. Jeden z nich włóż na powrót do formy wyłożonej czystym papierem do pieczenia. Na niego wyłóż około 2 /3 masy budyniowej. Na kremie rozsmaruj połowę
dżemu i przykryj drugim blatem
biszkoptowym. Wierzch posmaruj pozostałym kremem, przykryj resztą
dżemu i posyp podprażonymi
płatkami migdałowymi. Całość polej roztopioną
czekoladą.Ciasto przed podaniem wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Podawaj schłodzone.Smacznego :)
* Jeżeli masa budyniowa na jakimś etapie zważy się, wystarczy wstawić ją na 20 – 30 sekund od mikrofalówki lub podgrzać nad garnkiem z wrzącą
wodą i zmiksować jeszcze raz. Należy tylko pamiętać, by nie podgrzewać kremu zbyt mocno, bo
masło rozpuści się całkowicie.