Wykonanie
Składniki na formę o wymiarach około 24 x 32cm: ◾8 dużych jaj◾2 szklanki
cukru◾100ml
oleju rzepakowego◾1 i 1/2 łyżeczki
octu◾1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej◾1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia◾3/4 szklanki
wiórków kokosowych◾3/4 szklanki
maku◾2 i 1/2 łyżki
kakaoKrem budyniowy:◾3 szklanki
mleka◾3/4 szklanki
cukru◾3 łyżki
mąki pszennej◾3 łyżki
mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej◾1 łyżka ekstraktu z
wanilii◾250g miękkiego, niesolonego
masłaDodatkowo:◾około 600g
dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej niskosłodzonego)◾2 – 3 szklanki
płatków migdałowych◾100g
gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnejWykonanie:
Mąkę przesiej z
proszkiem do pieczenia, odstaw.
Białka ubij na sztywno, dodając pod koniec
cukier, aż powstanie gęsta, puszysta piana.
Żółtka roztrzep i wymieszaj z
olejem oraz
octem. Wlewaj stopniowo do piany z
białek, cały czas ubijając na średnich obrotach.Do tak przygotowanej masy jajecznej dodawaj porcjami przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie szpatułką lub miksując na najniższych obrotach miksera.Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj
mak, do drugiej
wiórki kokosowe, a do ostatniej przesiej
kakao. Wymieszaj delikatnie szpatułką. ( Żeby sobie ułatwić można wszystko dodać do jednej masy:))Ciasta nakładaj na przemian do formy wyłożonej papierem do pieczenia, po czym ostrożnie przemieszaj patyczkiem do szaszłyków lub widelcem, by powstał marmurkowy wzorek.Piecz w temperaturze 180°C przez 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone pozostaw na chwilę w formie, po czym ostrożnie przenieś na kratkę i wystudź całkowicie.Gdy ciasto się piecze, ugotuj
budyń na krem. 2 i 1/2 szklanki
mleka zagotuj z
cukrem oraz ekstraktem
waniliowym. Pozostałe 1/2 szklanki
mleka wymieszaj z obiema
mąkami, tak by nie było grudek. Wlewaj stopniowo do gotującego się
mleka, cały czas mieszając rózgą kuchenną, by zapobiec powstawaniu grudek. Zmniejsz moc palnika i gotuj do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gotowy
budyń odstaw do całkowitego wystudzenia.W międzyczasie utrzyj
masło, aż będzie jasne i puszyste. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj zimny
budyń, ucierając dokładnie po każdym dodaniu*.Zimny
biszkopt przekrój wzdłuż na dwa blaty. Jeden z nich włóż na powrót do formy wyłożonej czystym papierem do pieczenia. Na niego wyłóż masę budyniową. Na kremie rozsmaruj
dżem i przykryj drugim blatem
biszkoptowym. Wierzch polej roztopioną
czekoladą i obsyp
migdałami.Ciasto przed podaniem wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Podawaj schłodzone.Smacznego :)