Wykonanie
Jakież było moje zdziwienie, gdy ciasto o tak rosyjsko brzmiącej nazwie okazało się skandynawskim przysmakiem. Choć jego nazwa – troika – pochodzi od rosyjskiego słowa oznaczającego dosłownie trójcę, coś potrójnego, to samo ciasto jest przysmakiem norweskim. Przyznam, że sama bym chyba na to nie wpadła, ale od czegóż mamy internet ;)Nazwa tego ciasta odnosi się do
trzech znakomitych warstw, na które składają się
malinowy dżem,
bita śmietana oraz marcepan. Wszystko to na mocno
czekoladowym, ciemnym cieście, które wspaniale kontrastuje z pozostałymi warstwami.Przygotowałam Troike na podstawie przepisu z „Bake. Beautful baking recipes from around the world”, zmieniając jednak nieco samo wypełnienie, by podkreślić smak i ułatwić nieco krojenie ciasta. Ach, no i kolor marcepanu jest nieco „podrasowany”. Nie żebym tak bardzo lubiła różowy, ale jak się ma w domu 3 i pół letnią księżniczkę, to z różem czasami po prostu trzeba pójść na całość ;PPolecam :)Składniki na prostokątną formę 24 x 32cm:280g
mąki pszennej140g ciemnego
kakao250g drobnego
cukru do wypieków1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 i 1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soli4 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii5 łyżek
maślanki125g niesolonego
masła, roztopionego i przestudzonegoDodatkowo:około 400g
dżemu malinowego (najlepiej domowego)250g świeżych
malin (możecie pominąć)400ml kremówki50g
serka mascarpone2 -3 łyżki
cukru pudru (do smaku, w zależności od tego jak słodki jest
dżem)1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiokoło 300g marcepanukilka kropel czerwonego lub
różowego barwnika spożywczegoWykonanie:Żeby przygotować ciasto umieść wszystkie suche składniki w misie miksera i wymieszaj. Zrób wgłębienie na środku i wbij tak
jajka, ekstrakt z
wanilii oraz
maślankę i przestudzone
masło. Zmiksuj wszystko razem na gładką jednolitą masę.Ciasto przełóż do formy wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj szpatułką (ciasto jest gęste i klejące, więc najlepiej umoczyć szpatułkę w wodzie).Piecz w temperaturze 180°C przez 30 – 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Należy uważać, by nie przepiec ciasta, bo będzie zbyt suche.Gotowe ciasto pozostaw na chwilę w formie, po czym wyjmij na kratkę i wystudź całkowicie.Zimny
biszkopt przekrój wzdłuż na dwa równe blaty. Jeden z nich ułóż na powrót w formie wyłożonej świeżym papierem do pieczenia. Posmaruj równomiernie
dżemem i rozłóż na wierzchu świeże
maliny, jeśli chcesz je dodać.Kremówkę ubij z
cukrem pudrem,
wanilią oraz
mascarpone, uważając by jej nie przebić. Odłóż około 1/4, a resztę wyłóż na ciasto i wyrównaj. Przykryj drugim blatem ciasta i dociśnij.Marcepan wyjmij na blat oprószony
cukrem pudrem i wyrabiaj, dodając stopniowo
barwnik spożywczy, aż nabierze jasnoróżowego koloru. Rozwałkuj cienko (na grubość około 1 – 2mm) na wymiar ciasta.Wierzch ciasta posmaruj odłożoną kremówką, a na wierzch połóż zabarwiony marcepan. W razie potrzeby przytnij brzegi.Ciasto wstaw do lodówki i schłodź dobrze przed podaniem.Smacznego :)