Wykonanie
Wiem, że do świąt jeszcze sporo czasu, ale u nas przedświąteczny szał trwa odkąd Zuzia zobaczyła pierwszą świąteczną reklamę w telewizji, czyli mniej więcej od początku listopada ;) Oglądamy więc świąteczne bajki (powoli już kończą mi się pomysły, więc podpowiedzi mile widziane ;), co drugi dzień wyjmujemy ze schowka pudła z dekoracjami, żeby sobie „pooglądać” i pieczemy nałogowo pierniczki. Coś czuję w kościach, że do Bożego Narodzenia
będę już miała pierników po sam czubek kokardy :)Ostatnio piekłyśmy wspaniałe pepparkakor i muszę przyznać, że zakochaliśmy się w nich wszyscy, a Zuzia wyjadała je dzielnie na inne łakocie w domu nawet nie patrząc. Nic więc
dziwnego, że te szwedzkie pierniki nie doczekały nawet grudnia, o świętach nie wspominając :P Zuzia widząc pusty słoik na
ciasteczka, z miejsca zdecydowała, że należy zrobić nowe pierniczki, a ja oczywiście nie umiałam jej odmówić i zabrałyśmy się do pracy.Tym razem zrobiłyśmy klasyczne pierniczki, bardzo proste i bardzo smaczne.
Cukier trzcinowy, który nie jest tu rozpuszczany z
masłem i
miodem, jak w wielu innych przepisach, dodaje im chrupkości, co mi bardzo przypadło do gustu. Ciasto troszkę się rwie podczas wałkowania i trzeba je dość mocno podsypywać
mąką, ale za to efekt końcowy jest wspaniały, a zapach rozchodzący się po domu wprost niesamowity.Polecam :)* przepis z „Ciasta na każdą okazję” wydawnictwa AgoraSkładniki na około 60 pierniczków (w zależności od wielkości foremek):120g miękkiego niesolonego
masła1/2 szklanki
cukru trzcinowego1/2 szklanki płynnego
miodu2 i 1/2 szklanki
mąki wrocławskiej2 łyżeczki
przyprawy do piernika1 łyżeczka
sodyWykonanie:
Mąkę,
sodę oraz
przyprawę do piernika wymieszaj. Odstaw.
Masło oraz
cukier utrzyj, aż masa będzie puszysta i napowietrzona. Dodaj
miód i wymieszaj dokładnie.Miksując na niskich obrotach, dodawaj stopniowo
mąkę z
sodą i
przyprawą do piernika, aż powstanie jednolita masa.Zrób z ciasta kulę, spłaszcz lekko i
owiń szczelnie folią spożywczą. Włóż do lodówki na około 20 minut.Schłodzone ciasto rozwałkuj, podsypując
mąką na grubość około 3 – 4 mm i wykrawaj foremkami pierniczki. Delikatnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja pomagałam sobie szpatułką).Piecz w temperaturze 190°C przez około 5 – 8 minut, aż pierniczki się ładnie zarumienią. Po wyjęciu pozostaw przez chwilę na blasze, po czym przenieś na kratkę do studzenia.Zimne pierniczki możesz polać roztopioną
czekoladą lub udekorować lukrem, czy
bakaliami.Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku lub jeśli chcesz, by zmiękły szybciej, rozłóż na talerzyku, by mogły chłonąć wilgoć z powietrza.Smacznego :)