Wykonanie
Przepis podaję za Wariatką327 .
600-700 g
mąki1 1/2 szklanki
miodu1/4 kostki
masłałyżeczka
sody3 łyżki
przyprawy do piernikaopakowanie kolorowych landrynek
Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać
cukier i
sodę oraz
przyprawę do piernika i wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać
miód i
masło. Ostrożnie wymieszać. Ugniatać ciasto, aż będzie gładkie, następnie rozwałkować. Jeśli będzie się kleiło, podsypać
mąką. Wyciąć pierniczki, z otworem o dowolnym kształcie w środku. Landrynki posegregować kolorami. Włożyć do woreczków i potłuc tłuczkiem do
mięsa. Rozdrobnionymi landrynkami napełnić otwory w pierniczkach, ułożonych na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 15 minut w temperaturze 160 stopni.Po upieczeniu, zostawić na blasze, aż ostygną. Przechowywać w zamkniętej puszce, przełożone pergaminem.Smacznego!