Wykonanie

Za nami pracowity, choć też bardzo przyjemny weekend spędzony na zakupach i odwiedzaniu znajomych. Ja co prawda wielką fanką zakupów nie jestem (żeby nie powiedzieć, że ich nie lubię), ale te akurat bardzo mi odpowiadały. Wciąż się jeszcze urządzamy w nowym domu, więc spędziliśmy część soboty oraz niedzielne przedpołudnie na kupowaniu mniej lub bardziej potrzebnych rzeczy do domu :))W związku powyższym nie udało mi się zamieścić kilku przepisów, które miałam wcześniej przygotowane, zatem teraz będziemy nadrabiać zaległości ;) Na początek bardzo łatwy w przygotowaniu chlebek z
sezamem oraz dodatkiem
mąki pełnoziarnistej, który powstał na bazie przepisu na
bagietki z książki „1000 recipes. Baking”.
Chleb wyszedł bardzo smaczny, z mięciutkim, dość zwartym miąższem i sporą ilością ziarna
sezamu w środku. Skórka ładnie chrupie, ale nie jest twarda, a sam chlebek ma lekko słodkawy posmak, więc wspaniale smakuje z
dżemem, czy
twarożkiem, choć
wędlina też do niego pasuje.Polecam :)Składniki na średniej wielkości bochenek lub formę około 11 x 27cm:300g
mąki pszennej pełnoziarnistej100g
mąki pszennej chlebowej1/2 łyżeczki
drożdży instant2 łyżki drobnego
cukru (jeżeli nie przepadacie za słodkawym
pieczywem, najlepiej zmniejszyć do 1 łyżki)1 łyżeczka
soli3 łyżki
sezamu plus trochę do posypania
chleba1 łyżka
oleju sezamowego (możecie zastąpić innym
olejem roślinnym)Dodatkowo:1 rozbełtane
jajko do posmarowania bochenkaWykonanie:W dużej misie wymieszaj obie
mąki,
drożdże,
cukier,
sól oraz 3 łyżki
sezamu. Zrób dołek i wlej w niego około 280ml ciepłej
wody.Wyrabiaj ciasto ręcznie (na lekko natłuszczonym blacie) lub za pomocą miksera z hakiem przez około 10 minut, dodając pod koniec
olej sezamowy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.Gotowe ciasto włóż do lekko natłuszczonej misy i przykryj folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 2 godzin lub do momentu podwojenia objętości).Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze raz, ugniatając je przez około 2 minuty, po czym uformuj z niego bochenek i przełóż na oprószoną
mąką blachę lub do natłuszczonej i posypanej
mąką formy. Przykryj posmarowaną
olejem folią spożywczą i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż ciasto wyraźnie zwiększy objętość.Gotowy bochenek posmaruj roztrzepanym
jajkiem i posyp obficie
sezamem. Zrób na wierzchu delikatne nacięcia, które zapobiegną pękaniu
chleba.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez około 30 – 35 minut, aż chlebek się zrumieni, a postukany od
spodu wyda głuchy odgłos.Upieczony
chleb wyłóż na kratkę i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.Smacznego :)