Wykonanie
Jak bym się nie starła, ile zapasów bym nie zrobiła, gdy nachodzi mnie ochota na brownie (co słotną jesienią zdarza mi się niebezpiecznie często ;), w domu wbrew wszelkiej logice nigdy nie ma
czekolady. A przecież gdy kobieta potrzebuje
czekolady, powinna ją dostać! Prawda? :) Ostatnio więc w akcie desperacji zaczęłam szukać przepisu na brownie, które
czekolady by nie potrzebowało, mając nadzieję, że wystarczy resztka
kakao pozostała po innym wypieku.Muszę tu przyznać, że nie do końca wierzyłam, że da się w ogóle upiec dobre brownie bez
czekolady, przecież w niej tkwi jego
magia. Otóż da się :) I to jakie :))Cudnie
czekoladowe, wilgotne, słodkie i mocno
kawowe. Takie właśnie jest brownie, które upiekłam opierając się na przepisie
Niny Timm z My Easy Cooking . Zamieniłam
cukier na trzcinowy, pominęłam
orzechy, a zamiast nich dałam sporą ilość
kawy, która tak wspaniale komponuje się z
czekoladą. Efekt jest po prostu nie do opisania, musicie spróbować.Bardzo, bardzo, bardzo polecam :))Składniki na kwadratową formę 20 x 20cm:180g niesolonego
masła1 i 2/3 szklanki
brązowego cukru2 łyżki
wody2 duże
jajka2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki ciemnego
kakao1 i 1/2 łyżki dobrej jakości
kawy instant*1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli* Jeżeli nie macie
kawy instant, możecie zamiast niej dać dwie łyżki mocnej
kawy z ekspresu, pomijając jednocześnie
wodę w przepisie.Wykonanie:
Masło roztop w rondelku, wmieszaj do niego
cukier, ekstrakt
waniliowy i
wodę. Wbij
jajka i wymieszaj dokładnie za pomocą rózgi kuchennej.Suche składniki połącz ze sobą, po czym wsyp je do mieszanki z
masłem i wymieszaj, by nie było grudek. Masa będzie dość gęsta.Tak przygotowane ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj za pomocą szpatułki.Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 – 25 minut, aż ciasto się zetnie, ale wciąż będzie miękkie w dotyku i jakby niedopieczone.Wyjmij z piekarnika i wystudź w formie. Zimne pokrój na kwadraty.Możesz je podać z dodatkiem
lodów lub
bitej śmietany, choć moim zdaniem same smakują równie wybornie :)Smacznego :)