ßßß Cookit - przepis na Karmelowe serniko-brownie…

Karmelowe serniko-brownie…

nazwa

Wykonanie

Brownie to bardzo specyficzny wypiek wywodzący się ze Stanów Zjednoczonych, a dziś znany już chyba na całym świecie. Wilgotna, intensywnie czekoladowa krajanka, która wręcz rozpływa się w ustach. Podstawowa wersja to tylko jajka, masło, gorzka czekolada, cukier i trochę mąki, ale jest całe mnóstwo dodatków, którymi możecie wzbogacić swoje brwonie – orzechy, biała czekolada, toffee, owoce, serek kremowy…
Ja postawiłam na nasze dwa ulubione smaki, czyli ciemną czekoladę i masę serową. Do tego odrobina karmelu z puszki i gotowe :) To naprawdę nie może nie smakować :)
Polecam :)
* przepis z „Baking cookies and biscuits”
Składniki na kwadratową formę o boku 20cm:
115g ciemnej czekolady (minimum 70% kakao)
115g niesolonego masła
150g jasnego cukru muscovado (lub zwykłego brązowego cukru)
2 duże jajka, roztrzepane
50g mąki pszennej
Dodatkowo:
225g serka kremowego
1 duże jajko
50g drobnego cukru do wypieków
4 – 5 łyżek karmelu z puszki
Wykonanie:3
Zacznij od przygotowania masy serowej. Wszystkie składniki umieść w misie miksera i utrzyj na gładką, jednolitą masę. Odłóż na bok i zajmij się przygotowaniem masy brownie.
Czekoladę oraz masło umieść w miseczce, nad rondelkiem z gorącą wodą. Gdy się roztopią, zdejmij je z ognia i dodaj cukier. Wymieszaj.
Dodawaj po trochu roztrzepane jajka, mieszając dokładnie po każdym dodaniu. Na koniec wmieszaj delikatnie mąkę.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią 2/3 masy brownie. Na to wyłóż masę serową, po czym łyżką nałóż po trochu resztę masy brownie. Zrób na wierzchu esy floresy używając patyczka do szaszłyków lub widelca.
Wstaw do pieca nagrzanego do 160°C i piecz przez około 30 – 35 minut lub do momentu, gdy środek się zetnie.
Wystudź w formie i podawaj pokrojone w kwadraty.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/05/30/karmelowe-serniko-browniecaramel-cheescake-brownie