ßßß Cookit - przepis na Polacy nie gęsi, swój rozum mają i nawet Choriso czasem jadają

Polacy nie gęsi, swój rozum mają i nawet Choriso czasem jadają

nazwa

Wykonanie

Ponad rok temu zafascynowana programami Nigelli Lawson postanowiłam przetestować kilka jej przepisów. Wybrałam oczywiście te łatwiejsze, żeby zbytnio się nie przepracować. Oto jeden z nich na kurczaka z Choriso czyli świetny pomysł na prosty obiad lub gorącą kolację.
Potrzebne będą:
naczynie żaroodporne lub blacha (ale raczej taka "do mięs" bez zagięć i łączeń, ze zwykłej do ciasta wycieka tłuszczyk, ja niestety popełniłam ten błąd)
oliwa z oliwek
kurze udka
choriso (hiszpańska pikantna kiełbasa, w laskach, plastry mogą się za szybko przypiec, kiedyś był problem z jej kupnem, ostatnio jednak pojawia się nawet w biedronce, nie powinna być podsuszana)
ziemniaki
cebula
suszone oregano
skórka starta z pomarańczy
ja od siebie dodałam jeszcze jakieś przyprawy "do kurczaka" czy jakoś tak i najlepiej by było, gdy mamy więcej czasu, zamarynować w takich przyprawach naszą kurę 2h wcześniej
Przygotowanie: na blachę nalewamy oliwę i układamy na niej kurczaka taplając przy tym równomiernie dookoła w oliwie
choriso kroimy na kawałki/grube plastry
cebulę kroimy w grube pióra
ziemniaki kroimy na średniej wielkości kawałki
wszystko co pokroiliśmy utykamy pomiędzy kawałkami kurczaka, naprzemiennie i równomiernie
całość z naciskiem na kurczaki posypujemy oregano i skórką z pomarańczy
Tak pięknie wyglądającą blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 o C na około godzinę i gotowe.
Smacznego;)
Czy lubicie dania jednogarnkowe?
Jeśli przetestujecie ten przepis napiszcie jak Wam smakowało, możecie mailem przysłać mi zdjęcia, chętnie je opublikuję.
Źródło:http://www.moimzdaniem.be/2013/01/polacy-nie-gesi-swoj-rozum-maja-i-nawet.html