Wykonanie
Niedzielne, leniwe śniadanie, jest czymś, czego nie umiem sobie odmówić. Nie musi być strasznie “wypasione”, wystarczy moje ulubione
cappuccino i słodki dodatek, np.
drożdżowe muffinki... tak lekkie i puszyste, że już przy pierwszym kęsie, myslisz o następnym ... muffinku... takie właśnie są
drożdżowe cudeńka, upieczone w ramach akcji „Wypiekanie na śniadanie”(click).Piekąc brioszki zawsze mam obawy, czy na drugi dzień nie zamienią się w suche buły... Już wiem, że te dzisiejsze będą pyszne nawet jutro na śniadanie.
Jabłkowe nadzienie dodaje odpowiedniej wilgotności, a mieszanka
brązowego cukru i
cynamonu jesienny posmak.Przepis ze strony Smakołyki Bereniki(c click lick), nieznacznie zmodyfikowany( zwiekszyłam ilość składników, aby otrzymać 12 sztuk)
Składniki na 12 bułeczek:ciasto330g
mąki pszennej15g
drożdży świeżych lub 4 g suchych150 ml
mleka1
jajko4 łyżki
cukru35g
masłaszczypta
solinadzienie2 średniej wielkości
jabłka1 czubata łyżka
cynamonu2 łyżki
brązowego cukru40g
masła1 czubata łyżeczka
mąki ziemniaczanejsok z cytryny do skropienia
jabłekbrązowy cukier do posypania/1
jajko i 1 łyżka
mleka do posmarowania ciasta
masło i
mąka do formy lub papilotki na muffinkiŚwieże
drożdże rozpuszczamy w pół szklanki ciepłego
mleka. Dodajemy jedną łyżeczkę
mąki, pół łyżeczki
cukru i dokładnie mieszamy. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podrosną. Suche
drożdże dodajemy bezpośrednio do
mąki i nie przygotowujemy zaczynu.Do pozostalej
mąki,
mleka,
cukru, oraz
jajka dodajemy podrośnięty zaczyn. Mieszamy składniki, zagniatamy ciasto, dodajemy rozpuszczone i lekko ostygnięte
masło. Wyrabiamy miękkie, elastyczne i gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1h, (ciasto powinno podwoić swoją objętość).Pod koniec wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach tarki. Skrapiamy
sokiem z cytryny, odciskamy na sitku. Odcisniete
jablka mieszamy z
mąką ziemniaczaną.
Masło rozpuszczamy, dodajemy
cynamon i
cukier. Mieszamy.
Wyrośniete ciasto krótko zagniatamy, składamy jak kopertę i wałkujemy na dość cienki placek o wymiarach około 30x40 cm. Powierzchnię placka smarujemy
cynamonowym masłem ( uzyłam pędzelka), a następnie nakładamy odcisnięte
jabłko. Wyrównujemy.Ciasto zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższego
boku. Rulon ciasta kroimy na 3,5 centymetrowe kawałki. Do cięcia idelanie nadaje się woskowana nic dentystyczna. Tak przygotowane muffinki wkładamy do papilotek( u mnie papilotki to kwadraty 11 x11 cm, wycięte z papieru do pieczenia)
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C.Każdą muffinkę smarujemy
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem i posypujemy
brązowym cukrem. Odstawiamy na 20 minut do napuszenia.Pieczemy przez 20/22 minuty, aż muffinki będą rumiane. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.Razem ze mną wypiekały:Bożena - Moje domowe kucharzenieWiosenka - Eksplozja smakuPat -
Patison w kuchniIza - Smaczna PyzaJola - Nasze życie od kuchniJustyna - Gotowanie i pieczenie - I
love it.Szóste nieboEdyta - Pasja smakuDorota- Moje
male czarowanie
Alina - Ala piecze i gotujeAgata - Kulinarne przygody GatityJoanna - zdjęcie na FBMarzena - Zacisze kuchenneBernadetta - Prawo do gotowania z pasjąMarzena - Kulinarne szaleństwa ManiusiMonika - Matka wariatka
Magda- Cup & CakesMalgosia- Smaki alzacji