ßßß
Sezon ogórkowy w pełni..Polecam ogórki kiszone w słoikach weckach i nie tylkoProdukty:Ogórki średniej wielkościkoperczosnekchrzan-korzeńliście chrzanu lub winogronasól,ziarna pieprzu i ziele angielskieWykonanie:Na spód kładziemy liście chrzanu lub winogrona..na to szczelnie umyte ogórki..W szczeliny wciskając .chrzan oraz 3-4 ząbki czosnku na słoik..na górę dajemy na słoik gałązkę kopru..zalewamy wodą proporcja na 1 l łyżka czubata grubej soli..Pozostawiamy w ciepłym .ciemnym miejscu..Można także wykonać w garnku glinianym ..najpyszniejsze są te po 2-3 dniach …mniammniaOgórki kiszone są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Ogórki kiszone dostarczaja wielu substancji odżywczych takich jak witamina C, sód, potas magnez i wapń. Lecznicze własciwości ma również sok z kiszonych ogórków. Poprawia on wzrok, koi nerwy, reguluje pracę serca i działa przeciwzakrzepowo. Dodatkowo ogórki kiszone są bardziej lekko strawne niż ogórki surowe.Powiązany przepis:ogórki konserwowe kanapkoweleczo na ostroWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z brokułami i kurczakiemKategorieAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniakarkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy