Wykonanie
HomeSŁODKOŚCIkruche ciasto z lemon
curd i
bezamiPrzedstawiam Wam efektowny przepisSPÓD:180 g
mąki2 łyżki
cukru pudrumała szczypta
soli100 g
masła, zimnego2
żółtka2 łyżki zimnej
wodyBeza:2
białka1/3 szklanki
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejWykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski
masło pokrojone w kostkę
sól,
cukier puder ,zimną
wodę zagniatamy ciasto ,wyrabiamy aż będzie jednolitą ,gładką masą..Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 h.W
między czasie wykonujemy lemon
curd /przepis podany oddzielnie/.Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blachę 25x 15 cm /wyłożonej papierem do pieczenia/.zarówno dół jak i boki.. na ciasto wykładamy lemon
curd .
Białka ubijamy z
cukrem do całkowitego rozpuszczenia
cukru.dodajemy
mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy..na lemon
curd wykładamy
białko łyżką lub workiem do kremu..wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut..po wyjęciu polać
polewą czekoladową..Powiązany przepis:placki ziemniaczane
kurczak pieczony na butelce z
kartoflamiWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy