ßßß
Składniki:2 i 1/4 szklanki (360g) mąki pszennej + do podsypywania120g masła150g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)60g cukru pudru60g domowego cukru waniliowego2 żółtka2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli150g czekośliwki lub powideł śliwkowych (skorzystaj z przepisu na czekośliwkę)opcjonalnie 1 białko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
Wykonanie:- składniki na ciasto powinny być zimne- do miski przesiać mąkę z sodą oczyszczoną, dodać cukier puder i domowy cukier waniliowy, zimne masło pokrojone na drobne kawałki, purée z dyni, żółtka, cynamon oraz sól, ze składników zagnieść gładkie ciasto- ciasto powinno wyjść bardziej lepkie i miękkie od tradycyjnego ciasta kruchego, nie należy jednak dodawać zbyt dużo mąki (w zależności od konsystencji purée, może zaistnieć potrzeba dodania jej nieco więcej niż przewiduje przepis)- ciasto zafoliować, schłodzić
- schłodzone ciasto podzielić na kilka części, każdą podsypać mąką i rozwałkować na cienki placek na kształt koła- placek podzielić na trójkąty tak jak pizzę, przy podstawie każdego trójkąta nałożyć łyżeczką czekośliwkę, zwijać ku środkowi, końcówki zawinąć lekko do środka tak, by powstał rogalik- gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach od siebie, gdyż podczas pieczenia urosną
- ciasto można z wierzchu posmarować roztrzepanym białkiem (ja tego nie robiłam)- rogaliki piec w 180-190 stopniach przez około 15 minut- upieczone delikatnie zdjąć z blachy (są dość kruche na ciepło)- w identyczny sposób postępować z resztą ciasta- rogaliki tuż po upieczeniu są kruche, na drugi dzień (bez względu na sposób przechowywania) nieco miękną, nie wpływa to jednak na ich walory